Preşedintele Instanţei Supreme crede că e acolo doar de decor şi vrea ca alţii să rezolve problemele: Provocările noi au accentuat problemele vechi!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a intrat „insuficient” pregătită în „furtuna” creată de pandemia de COVID-19, însă judecătorii au reuşit să soluţioneze chiar şi în aceste condiţii mai multe dosare faţă de anul precedent, a declarat, miercuri, preşedintele Instanţei supreme, Corina Corbu.

Ea a prezentat raportul de activitate al ICCJ pe anul 2020, menţionând greutăţile create de pandemie în desfăşurarea proceselor şi soluţionarea la timp a dosarelor.

„Ştim cu toţii că, pe parcursul anului 2020, la nivel mondial s-a creat o stare de fapt cu totul nouă, cel puţin pentru generaţia noastră. Principii fundamentale şi considerate imuabile au fost repuse în discuţie pentru apărarea altor valori publice, precum viaţa şi sănătatea populaţiei. Măsurile de securitate sanitară au fost susţinute sau au fost contestate, după caz. Raporturile comerciale, cele de serviciu, familiale sau personale au fost afectate sau au dobândit forme sau valenţe inovative. Provocările noi au accentuat problemele vechi, iar polarizarea socială şi tensiunile pe care le generează s-au acutizat. În această furtună creată de pandemie, Înalta Curte a intrat insuficient pregătită pentru gestionarea unei situaţii pentru care nu existau precedente sau bune practici”, a spus Corina Corbu.

Potrivit acesteia, a fost necesară reorganizarea, pentru ca activitatea de judecată să nu fie întreruptă şi să se desfăşoare cu respectarea legii şi a măsurilor de securitate sanitară.

„În acest context, o serie de probleme amânate an de an s-au cronicizat brusc şi mă refer aici doar la câteva dintre ele: insuficienţa spaţiilor de lucru, cu impact direct asupra posibilităţii reorganizării sălilor de judecată şi a birourilor pentru asigurarea distanţării sociale; supraîncărcarea care a continuat să genereze probleme majore, precum prelungirea duratei de soluţionare a cauzelor şi a redactării peste termen; caracterul arhaic al circuitelor administrative, gradul redus de digitalizare şi inadaptarea normelor procedurale în raport cu o situaţie de criză”, a explicat şefa Instanţei supreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *