Președintele Iranului îl avertizează pe Trump „să nu se joace cu coada leului“

Preşedintele iranian Hassan Rouhani l-a avertizat, duminică, pe liderul american Donald Trump cu privire la continuarea politicii ostile faţă de Teheran, a anunţat agenţia ISNA, citată de Reuters.

“America ar trebui să ştie…un război cu Iranul este mama tuturor războaielor. Domnule Trump, nu te juca cu coada leului, vei regreta”, a spus Rouhani.

El a făcut aceste declaraţii la o întâlnire cu diplomaţi iranieni.

Liderul suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, a susţinut sâmbătă ideea avansată anterior de preşedintele Hassan Rouhani cu privire la posibilitatea ca Iranul să blocheze exporturile de petrol din Golful Persic, dacă propriile sale exporturi de petrol vor fi sistate în urma sancţiunilor impuse de SUA, informează Reuters.

Ayatolahul Ali Khamenei a afirmat că remarcile preşedintelui (…) conform cărora „dacă petrolul iranian nu este exportat, nici petrolul ţărilor din regiune nu va fi exportat“ sunt remarci importante ce reflectă politica şi abordarea Iranului, se menţionează într-o declaraţie postată pe website-ul liderului suprem iranian.

Preşedintele Hassan Rouhani a ameninţat la începutul lunii că Iranul ar putea riposta sancţiunilor reinstituite de Washington prin perturbarea transporturilor de petrol din statele Golfului Persic.

Oficialii iranieni au mai ameninţat şi în trecut că ar putea riposta acţiunilor ostile ale SUA prin blocarea Strâmtorii Ormuz, traversată de petrolierele care livrează petrolul exportat de ţările din Golf.

Ayatolahului Ali Khamenei a respins orice reluare a discuţiilor „inutile“ cu preşedintele american Donald Trump, care în luna mai a decis să retragă SUA din acordul privind programul nuclear al Iranului şi să reinstituie sancţiunile împotriva acestei ţări. Khamenei a pledat în schimb pentru continuarea negocierilor cu Uniunea Europeană.

Iranul a iniţiat o plângere la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) împotriva SUA, în care susţine că sancţiunile impuse de Washington în luna mai încalcă tratatul bilateral încheiat de cele două ţări în 1955, a anunţat marţi CIJ, transmite agenţia de presă Reuters.

Plângerea formulată de Teheran cere instanţei internaţionale să dispună ca SUA să ridice provizoriu sancţiunile înaintea prezentării unor argumente mai detaliate.

În etapa următoare este de aşteptat ca partea americană să conteste solicitarea Iranului şi să susţină că CIJ nu are jurisdicţie în acest dosar.

SUA au respins o solicitare europeană comună de a nu pedepsi companiile europene pentru că fac afaceri în Iran, au declarat marţi surse din cadrul guvernului francez, relatează DPA.

Guvernul american a răspuns la o scrisoare trimisă pe 4 iunie, susţin sursele citate, şi nu a oferit răspunsuri pozitive la niciuna dintre solicitările pe care le conţinea.

Miniştrii de externe, de finanţe şi ai economiei din Germania, Marea Britanie şi Franţa au făcut în această misivă un apel comun către secretarul de stat american Mike Pompeo şi şeful trezoreriei Steven Mnuchin, solicitând exceptarea de la sancţiunile americane a companiilor cu sediul în UE care au făcut afaceri în Iran de la începutul lui 2016.

În mai, preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi alte puteri mondiale, care prevede monitorizarea programului nuclear şi prevenirea producerii de arme atomice în Iran, în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

În pofida deciziei lui Trump, celelalte puteri care au încheiat acordul – Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia – au încercat să ţină înţelegerea în viaţă.

După retragerea din acord, Trump a anunţat un nou set de sancţiuni împotriva Republicii Islamice. Ca parte a acestor sancţiuni, companiile europene riscă penalităţi severe dacă fac afaceri în Iran şi în acelaşi timp operează şi în SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *