Preşedintele Joe Biden în va primi în septembrie la Casa Albă pe liderii Insulelor Pacificului

President Joe Biden poses with the Biden family dogs Champ and Major Tuesday, Feb. 9, 2021, in the Oval Office of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

Preşedintele american Joe Biden îi va primi pe liderii din Insulele Pacificului la Casa Albă în luna septembrie, a anunţat sâmbătă un oficial american, pe fondul unei ofensive de cultivare a relaţiilor cu statele din această parte a globului prin care SUA vizează contracararea influenţei tot mai mari a Chinei în regiune, transmite AFP.

Aflată în vizită în statul polinezian Tonga, adjuncta secretarului american de stat Wendy Sherman a declarat că liderii insulelor din Pacific vor fi invitaţi la Washington pentru o întâlnire şi o cină la sfârşitul lunii viitoare, menţionând acest moment drept o „oportunitate istorică” pentru dialog.

Această iniţiativă face parte dintr-un val de navete diplomatice americane ce vizează întărirea legăturilor în Pacific în faţa unei Chine care îşi afirmă clar prezenţa în regiune.

Washingtonul a anunţat în special deschiderea de noi misiuni diplomatice în regiune. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vizitat regiunea, iar vicepreşedinta Kamala Harris a ţinut recent un discurs la Forumul Insulelor Pacificului.

Tot sâmbătă, Wendy Sherman s-a deplasat în Insulele Solomon pentru a participa la o serie de evenimente dedicate aniversării a 80 de ani de la bătălia de la Guadalcanal din al doilea război mondial.

Insulele Solomon au semnat în aprilie un acord de securitate cu Beijingul care îngrijorează Statele Unite şi pe aliaţii săi. Detaliile acordului nu au fost făcute publice, dar, potrivit unui proiect al documentului scurs în presă, acesta ar permite desfăşurări maritime chineze pe aceste insule. Atât China, cât şi Insulele Solomon au negat orice plan ce ar viza construirea unei baze militare chineze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *