Președintele Klaus Iohannis: ”România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, nu voi accepta niciodată așa ceva”

Azi, la Bruxelles, preşedintele României a făcut o declaraţie din care reiese că nu este de acord cu propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA.

Președintele Klaus Iohannis susține că a cerut departamentului de specialitate din cadrul Administrației Prezidențiale să studieze în ce măsură desemnarea Adinei Florea la DNA s-a făcut în mod legal. Președintele a insistat asupra faptului că avizul CSM este unul negativ.

România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, nu voi accepta niciodată așa ceva. Pentru asta DNA are nevoie de o persoană independentă, o persoană hotărâtă care să își asume această luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă. Nu e admisibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție. Apar probleme grave în felul cum se aplică procedurile: avem aviz negativ de la CSM, care trebuie să ne dea de gândit. Am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Nu voi accepta nimic ce ar reprezenta un pas înapoi în lupta anticorupție. Voi studia documentele înaintate pentru nominalizare după care o să vorbim acasă mai multe”.

O poziţie similară a avut ieri şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, care a afirmat: ”Înțelegem că procedura este în desfășurare, dar faptul că opinia Consiliului Superior al Magistraturii pare să fie în mod sistematic ignorată de către ministrul justiției în ultimele proceduri de numire și revocare a unor procurori de rang înalt este un semn de dezechilibru în sistem”.

Luni, Tudorel Toader a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef DNA, cea care primise amterior aviz negativ din partea Secției pentru procurori a CSM.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *