Președintele Lyndon Johnson s-a opus folosirii bombei atomice în timpul Războiului din Vietnam

Vietnamul ar fi trebuit să-i mulțumească președintelui american Lyndon Johnson că nu a avut soarta orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki asupra cărora americanii au lansat bombe nucleare, scrie „The New York Times“, citând documente declasificate.

Un general american a propus utilizarea armelor nucleare în Războiul din Vietnam, în anul 1968, dar planul a fost respins de preşedintele Statelor Unite din acea perioadă, Lyndon Johnson, arată documente declasificate citate de cotidianul The New York Times.

Documentele declasificate relevă că generalul William C. Westmoreland, comandantul trupelor americane din Saigon, a propus, în anul 1968, transferarea de arme atomice în Vietnamul de Sud, pentru a putea fi folosite în contextul în care trupele SUA riscau să fie învinse pe frontul din zona Khe Sanh.

Cu aprobarea Comandamentului american din zona Pacific, generalul Westmoreland a elaborat planul unei operaţiuni secrete care includea transferul de armament atomic în Vietnamul de Sud pentru a fi utilizat rapid împotriva trupelor nord-vietnameze.

Walt W. Rostow, consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, l-a înştiinţat pe preşedintele Lyndon Johnson despre această operaţiune militară secretă.

Preşedintele SUA de la acea vreme a respins planul, a afirmat Tom Johnson, care a fost consilier-asistent la Casa Albă. „Când a aflat despre acest plan, preşedintele a fost extrem de supărat şi a ordonat, prin intermediul lui Walt Rostow, cred că direct generalului Westmoreland, să sisteze planificarea operaţiunii”, a explicat fostul consilier Tom Johnson, subliniind că preşedintele se temea de un „război mai amplu”, cu implicarea Chinei.

„Lyndon Johnson nu a avut niciodată încredere totală în generali. Îl admira foarte mult pe generalul Westmoreland, dar nu voia ca războiul să fie coordonat de generali”, a subliniat Tom Johnson, care nu este rudă cu fostul preşedinte al Statelor Unite.

Dacă Statele Unite ar fi utilizat bombe atomice în Războiul din Vietnam, ar fi multiplicat ororile uneia dintre cele mai tumultoase şi violente perioade a istoriei moderne a naţiunii. La câteva săptămâni după acest incident, Lyndon Johnson a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *