Președintele României eliminat din procedura organizării referendumului pentru modificarea Constituției.
Curtea Constituțională a respins joi, 3 mai 2018, obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea Legii referendumului depusă de USR și PNL.
Modificările operate de majoritatea PSD-ALDE au vizat eliminarea Președintelui României din procedura organizării referendumului pentru modificarea Constituției. Inițial, majoritatea parlamentară a decis ca obiectul și data unui referendum constituțional să fie stabilite de Guvern, dar CCR a considerat că aceste prevederi încalcă Constituție.
Ulterior, proiectul a fost modificat iar în forma aprobată de CCR el prevede că referendumul național cu privire la revizuirea Constituției are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoștință publică de către Guvern.
Până la aceste modificări, legea prevedea că Parlamentul va elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care președintele îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare, dar acest filtru al președintelui a fost eliminat.
În anul 2013, Parlamentul a coborât pragul necesar pentru validarea scrutinului la doar 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente și a stabilit că rezultatul este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele permanente. Anterior modificării, pragul legal pentru validarea scrutinului era de 50% din numărul cetățenilor înscriși pe lisele electorale.
Modificările au fost contestate la CCR de președintele Traian Băsescu, dar Curtea a respins contestația și a decis ca pragul poate fi coborât, singura condiție fiind ca noile reguli să se aplice doar pentru referendumurile organizate la cel puțin un an de la data intrării în vigoare a noilor prevederi. Reducerea pragului de prezentă pentru validarea referendumului a avut în vedere un viitor demers de suspendare a Președintelui României fiind eliminată practic posibilitatea ca scrutinul să fie anulat din cauza neparticipării populației la un astfel de demers.
În noiembrie 2009, a fost organizat un referendum prin care s-a cerut populației să se pronunțe cu privire la posibilitatea de a se limita numărul de parlamentari la 300 și de a se trece la un sistem unicameral. Propunerile au fost susținute de peste 72% dintre cei care s-au prezentat la vot ( 50,16%), dar rezultatele nu au fost nici până astăzi aplicate. Legal, trecerea la un Parlament unicameral se poate face doar prin modificarea Constituției, iar pentru acest demers este nevoie de un referendum care nu a mai fost convocat. De asemenea, numărul parlamentarilor nu a fost limitat 300, din actualul Parlament făcând parte 466 de senatori și deputați.