Preşedintele SUA avertizat de oficialii iranieni

Duminică, 22 aprilie 2018, Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului, l-a avertizat pe preşedintele SUA, Donald Trump, să nu rupă acordul nuclear semnat în 2015 cu Teheranul (JCPOA), motivând că un astfel de gest ar genera un precedent periculos.
JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) este un acord internaţional încheiat pe 14 iulie 2015 între Iran şi şase mari puteri ale lumii: China, Franţa, Rusia, SUA, Germania şi Uniunea Europeană. Conform acordului Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele Trump şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul.

Oficialul iranian a afirmat că repetatele ameninţări lansate de Donald Trump privind acel acord nuclear transmit ”un mesaj foarte periculos” atât oamenilor din Iran cât şi celor din întreaga lume în privinţa negocierii unor acorduri cu Statele Unite. Mai exact, mesajul că “acordurile nu contează pentru SUA”.
De asemenea, ministrul iranian de Externe a mai declarat că dacă Washingtonul decide să renunţe la acordul nuclear, atunci Teheranul va avea ”multe opţiuni de luat în calcul”, şi că “oricare ar fi decizia luată, nu va fi una pe placul Statelor Unite”.
Inclusiv presedintele Iranului, Hassan Rohani a făcut afirmaţii similare, susţinând cu altă ocazie că “Agenţia iraniană pentru energie nucleară are pregătite contramăsuri aşteptate şi neaşteptate pentru cazul în care SUA se vor retrage din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian”.
Aceste afirmaţii vin pe fondul mai multor alegaţii ale preşedintelui SUA, potrivit cărora Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice. Concret, Donald Trump, a criticat în mod repetat acordul, în care Occidentul promite ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul încetării de către Iran a eforturilor sale de dezvoltare a unei arme nucleare. Trump cere eliminarea din acord a clauzelor de caducitate pentru unele restricţii pe care SUA le impune Iranului, reguli mai dure privind inspecţiile şi limitarea dezvoltării de către Iran a rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Sursă foto: www.b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *