Președintele Zelenski se duce pe frontul din Donbas

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi că se duce în Donbas, unde luptele s-au reluat între trupele guvernamentale şi separatiştii proruşi, părţi aflate în conflict din aprilie 2014.

Kievul avertizează de săptămâna trecută încoace că Rusia masează trupe la frontiera cu Ucraina şi se arată îngrijorat de escaladarea tensiunilor de-a lungul liniei de contact care separă armata ucraineană de forţele separatiste. De cealaltă parte, Moscova susţine că mişcările sale de trupe de la graniţa cu Ucraina sunt de natură defensivă.

„În calitate de comandant-şef suprem, vreau să fiu alături de soldaţii noştri din Donbas în această perioadă dificilă. Mă duc la locul escaladării”, a scris şeful statului ucrainean pe Twitter.

Potrivit unui consilier prezidenţial de la Kiev, Volodimir Zelenski vrea „să evalueze situaţia direct de pe teren”.

Preşedintele ucrainean a îndemnat marţi NATO să acclereze procesul de aderare a ţării sale la Alianţă. Moscova a reacţionat imediat, ameninţând că un astfel de act ar putea inflama şi mai mult situaţia.

Un militar ucrainean a murit joi dimineaţa în urma unui bombardament. Este vorba de al cincilea deces înregistrat de armata ucraineană în ultimele trei zile.

Potrivit lui Zelenski, 24 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul anului în Donbas în pofida acordului de încetare a focului încheiat în iulie 2020 între părţile beligerante.

Peste 14.000 de persoane au fost ucise în cei şapte ani de conflict în Donbas, estimează partea ucraineană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *