Președinția averitizează: Nu mai sunt bani de pensii!

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu a avertizat că există pericolul ca banii destinați pensiilor să fie insuficienți, calculele indicând faptul că sumele pentru aceste plăți au fost subestimate în proiectul de buget pe 2019.

„În proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde de lei. După doar o săptămână în bugetul adoptat de guvern în 8 februarie cheltuielile cu pensiile au devenit 68,1 miliarde lei, deci cu 1,2 miliarde lei mai puțin. Aceste prevederi au fost apoi votate în Parlament pe 15 februarie. Este deosebit de importantă clarificarea acestei situații care poate arăta că banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor. Calculele ne arată cheltuieli cu pensiile subestimate cu circa 1,4 miliarde lei”, a declarat consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

El a mai spus că o estimare se poate face luând în considerare cheltuielile cu pensiile din ultimele două luni ale anului precedent.

„Atunci cheltuiala lunară a fost 5,51 miliarde lei. Luăm în considerare apoi majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, așa cum guvernul a anunțat și astfel ar rezulta un necesar de 69,5 miliarde lei. Solicităm să se clarifice aceste aspecte și să existe asigurarea că sumele destinate pensiilor vor fi incluse integral pentru întreg anul”, a adăugat consilierul prezidențial de la Departamentul Politici Economice și Sociale al Administrației Prezidențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *