Președinții României, Ucrainei și Poloniei vin la Chișinău să sărbătorească 30 de ani de independență a Republicii Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și președintele Poloniei, Andrzej Duda, vor participa, pe 27 august, la evenimentele dedicate celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova.

Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, ajunge la Chișinău, pe 26 august, și urmează să aibă întrevederi cu președintele Maia Sandu, dar și cu alți oficiali de rang înalt. A doua zi, pe 27 august, Andrzej Duda va participa la acțiunile prilejuite de Ziua Independenței.

Tot pe 27 august, la Chișinău se vor afla președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Cei trei șefi de stat, alături de președintele Maia Sandu, vor participa la festivitățile organizate în Piața Marii Adunări Naționale cu prilejul celor trei decenii de independență a Republicii Moldova. Ulterior, vor avea loc câteva întrevederi bilaterale, precum și o reuniune multilaterală a celor patru președinți.

Potrivit agendei, în dimineața zilei de 27 august, cei patru președinți vor depune flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ulterior vor fi prezenți în Piața Marii Adunări Naționale, unde va fi desfășurată și parada militară, prilejuită de Ziua Independenței. După ora 12.00, președinții Maia Sandu, Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Volodymyr Zelensky vor face declarații.

Președintele Ucrainei, dar și cel al Poloniei, vin pentru prima data într-o vizită oficială în R.Moldova.

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat într-o vizită la Chișinău, la sfârșitul anului 2020, la scurt timp după învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte al R.Moldova. Să spunem că, în timpul mandatului fostului șef de stat, Igor Dodon, președintele României nu a efectuat nici o vizită în R.Moldova.

Potrivit celui mai recent sondaj, lansat în ajunul Zilei Independenței, 65 la sută dintre moldoveni consideră că orientarea actuală a Republicii Moldova este una spre UE. Aproape 10 la sută s-au referit la Rusia și 5 la sută au vorbit despre România. Autorii studiului mai relevă că Federația Rusă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Aproape 25 la sută dintre cetățenii moldoveni văd Rusia ca fiind sursa de pericol cea mai mare pentru securitatea Republicii Moldova. Un alt pericol – grupările teroriste, consideră 20 la sută dintre respondenți. 10 la sută cred că NATO, dar și SUA sunt o amenințare pentru R.Moldova, iar 4 la sută s-au referit la România.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-29 iulie, de CBS – Research, la comanda CID NATO Moldova, pe un eșantion de 1029 persoane, cu vârsta de peste 18 ani, cu o marjă de eroare de 3 la sută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *