Preţul RCA are toate şansele să explodeze din nou în această iarnă!

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) atrage atenţia proprietarilor de autovehicule din România cu privire la o foarte posibilă creştere a preţului RCA.

Reprezentanţii Asociaţiei precizează că scrisoarea Comisiei Europene face trimitere la trei aspecte importante care influenţează preţul RCA: eliminarea plafonului cheltuielilor administrative de 25% ale asigurătorilor; eliminarea factorului N din calculul preţului RCA şi eliminarea obligaţiei de notificare a ASF din partea asiguratorilor cu 60 de zile înainte de modificarea tarifelor RCA.

Potrivit ASSAI, în perioada 2013 – 2016, preţul RCA era compus, conform Raportului Milliman comandat de către ASF, din nişte „cheltuieli administrative” uriaşe ale firmelor de asigurări. Raportul Milliman evidenţia atunci faptul că, la fiecare 100 de lei încasaţi de către asigurătorii RCA, aceştia plătesc daune cuprinse în medie, între 38,64 lei, pentru persoane fizice şi 27,93 lei, pentru persoane juridice.

Asta înseamna că de fapt, cheltuielile administrative ale asigurătorilor erau de 61,36 lei (persoane fizice) şi 72,07 lei (persoane jurdice), adică, duble raportate la daunele achitate, conform raportului Milliman.

Profitul raportat de către asigurători în perioada 2013 – 2016 pentru produsul RCA era zero sau negativ (pierderi).

Astfel, eliminarea plafonului de cheltuieli administrative existent în legea RCA va reprezenta principala cauza a creşterii pretului RCA, ce ar putea fi resimţit încă din această iarnă.

De asemenea, ASSAI atrage atenţia că Factorul N din calculul RCA este esenţial pentru şoferi din perspectiva faptului ca asigurătorii nu mai pot majora preţul RCA cu mai mult de 36% faţă de tariful de referinţă plus clasa de Bonus/Malus corespunzătoare, indiferent de numărul de daune produs de către şofer.

Acest factor care ţinea în frâu preţul RCA pentru şoferii cu o frecvenţă a daunei mai ridicată, precum transportatorii, va fi eliminat din legislaţia românească.

Eliminarea obligaţiei de notificare a ASF din partea asigurătorilor cu 60 de zile înainte de modificarea tarifelor RCA ar putea fi un alt motiv de scumpire.

Potrivit ASSAI, asigurătorii doresc să fie simplificată procedura de avizare a tarifelor RCA astfel încât, să le poata modifica în timp scurt, fără o notificare prealabilă de 60 de zile către ASF. În acest fel, asiguratorii vor avea mai multă flexibilitate în modificarea tarifelor RCA. În perioada 2014-2016 tarifele se schimbau de la o săptămână la alta.  Asta ar putea să se întample dupa eliminarea acestei prevederi existente în legea RCA.

ASSAI atrage atenţia tuturor şoferilor din România, precum şi participanţilor la grupul de lucru organizat de către ASF pentru modificarea legii RCA, asupra faptului că tocmai aceste prevederi introduse în legea RCA au fost cele care au avut ca efect reducerea şi menţinerea preţului RCA la un nivel suportabil de către şoferii din România.

„ASSAI solicită implicarea de urgenţă a tuturor jucătorilor impactaţi de legea RCA în vederea participării active la toate dezbaterile publice organizate de către ASF în săptămânile care urmează, pe tema modificării legii şi a normei RCA, pentru că în joc este preţul unui produs obligatoriu care are toate şansele să se majoreze semnificativ dacă aceste modificări vor fi adoptate, aşa cum doreşte piaţa de asigurări din România”,  a precizat Dan Barbu, preşdinte ASSAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *