Prezidențialele americane 2020. Criza coronavirusului îl costă electoral pe Trump. Biden crede că șeful Casei Albe va încerca să amâne alegerile

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden are un avans considerabil asupra actualului preşedinte Donald Trump în statul Pennsylvania, conform unui nou sondaj realizat de postul Fox News, din care reiese că alegătorii privesc cu ochi critici modul în care miliardarul de la Casa Albă gestionează epidemia provocată de noul coronavirus.

Potrivit sondajului, Biden îl conduce pe Trump cu 50%-42% în Pennsylvania, unul din statele unde voturile basculează în mod tradiţional şi care l-au ajutat pe republican să câştige în 2016.

În Michigan, un teren de luptă electorală la fel de important, sondajul Fox a arătat tot un avans al lui Biden, cotat cu 49% faţă de 41% pentru Trump.

Ambele rezultate au fost publicate miercuri, în aceeaşi zi în care o anchetă a Universităţii Quinnipiac a relevat că fostul vicepreşedinte democrat conduce, cu un scor de 46%-42%, şi în Florida, tot unul din statele cu cea mai aprinsă bătălie electorală.

În toate cele trei state, alegătorii au avut o părere negativă despre modul în care Trump a gestionat criza coronavirusului. În schimb, cei din Pennsylvania şi Michigan au evaluat mult mai pozitiv răspunsurile guvernatorilor locali la criză, în timp ce Trump a primit note ceva mai bune în Florida.

Aceste rezultate sugerează că, deşi Biden a fost în bună măsură lăsat în umbră de epidemie, Trump şi-a creat singur probleme cu modul haotic în care a gestionat criza naţională, comentează dpa.

În Pennsylvania, 44% dintre alegători aprobă modul în care Trump a gestionat criza, în timp ce 51% îl dezaprobă. În acelaşi timp, 58% consideră că reacţia administraţiei republicane a fost prea lentă.

Dimpotrivă, 69% dintre alegătorii din Pennsylvania – inclusiv jumătate din cei care se declară republicani – aprobă felul în care guvernatorul democrat Tom Wolf a gestionat criza.

În pofida protestelor foarte mediatizate de la Harrisburg din această săptămână, sondajul arată că există o susţinere largă pentru măsurile de prevenţie impuse de Wolf, aproape două treimi dintre respondenţi declarându-se mai îngrijoraţi de riscurile de sănătate decât de consecinţele economice ale închiderii unei mari părţi din economia statului.

La fel ca în cazul oricărui sondaj, procentele se pot modifica pe măsură ce campania se derulează, iar epidemia – şi răspunsul lui Trump – continuă, notează agenţia germană. Totuşi, la momentul actual, ele sugerează că modul în care preşedintele gestionează cea mai gravă criză din mandatul său îi creează probleme în state cruciale pentru alegerile din această toamnă.

Sondajul realizat de Fox News a fost realizat pe 803 alegători din Pennsylvania între 18-21 aprilie şi are o marjă de eroare de +/-3,5%.

Joe Biden, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, a prezis joi că Donald Trump va face tot posibilul pentru a amâna alegerile din toamnă pentru a-şi păstra şansele de a le câştiga, informează vineri France Presse.

„Ţineţi minte ce vă spun, cred că el va încerca să amâne alegerile într-un fel sau altul, să găsească motive pentru care ele să nu poată avea loc”, a declarat joi Biden, în cursul unei strângeri de fonduri online.

Fostul vicepreşedinte american, în vârstă de 77 de ani, este de părere că acesta este „singurul mod în care el (Trump) crede că poate câştiga”.

Odată cu pandemia de COVID-19, care a provocat decesul a 50.000 de persoane şi apariţia a 26,4 milioane de şomeri în SUA, calea spre victorie pare mai dificilă decât prevăzuse Donald Trump, care până în prezent putea conta pe rezultate bune economice şi pe o bază electorală fidelă, comentează AFP.

Subliniind recenta ameninţare a lui Trump de a se opune prin veto unei finanţări de urgenţă a Poştei americane, Biden consideră acesta un exemplu că preşedintele are intenţia „să facă tot ce poate pentru ca votarea să fie foarte dificilă”.

În SUA, alegătorii care nu pot să se deplaseze la urne pot în schimb să-şi trimită buletinul de vot sau să-l depună înainte sau după data scrutinului, ceea ce ar putea să permită evitarea propagării virusului. Dar, potrivit lui Trump, aceste metode cresc riscurile de fraudă.

Din cauza epidemiei de coronavirus, democraţii şi-au amânat în zeci de state americane alegerile primare destinate să stabilească oficial candidatul democrat la scrutinul prezidenţial din toamnă.

De la Casa Albă, Donald Trump, 73 de ani, participă zilnic la conferinţe de presă consacrate evoluţiei pandemiei, iar opozanţii săi îl acuză că le transformă în mitinguri de campanie, unde el îşi raliază baza electorală şi îşi atacă rivalii izolaţi în casele lor, cum este cazul lui Joe Biden, căruia îi spune „somnorosul”.

„Avem un somnoros în subsolul casei sale, care nu vrea să dezbată din cauza COVID-19”, a declarat Trump joi.

„Abia aştept o dezbatere cu Donald Trump”, a reacţionat Biden. „Sunt pregătit pentru dezbatere: pe Zoom, Skype, Slack, (Google) Hangouts sau faţă în faţă. Când vrea, unde vrea!”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *