Prietenia dintre SUA și Coreea de Nord s-a stricat. Trump a căzut în capcana lui Kim Jong-un
Coreea de Nord a acuzat SUA că au folosit tactici „specifice gangsterilor” pentru a obţine dezarmarea nucleară, scrie BBC. Într-un comunicat redactat de un oficial neidentificat al Ministerului de Externe nord-coreean, publicat de agenţia de stat KCNA, este precizat că atitudinea americanilor este „foarte îngrijorătoare” şi că ei au fost împotriva spiritului de la summit-ul din Singapore prin faptul că au pus presiune unilaterală pe nord-coreeni pentru a-şi abandona armele nucleare.
„Am anticipat că Statele Unite vor veni cu o idee constructivă, gândindu-ne vom primi ceva la schimb”, se arată în comunicat, adăugându-se că „determinarea pentru dezarmare nucleară s-ar putea să scadă”.
„SUA greşesc dacă vor considera că Nordul va fi forţat să accepte aceste cereri de tip gangster”, este precizat în comunicat. Aceste afirmaţii vin în contrast cu declaraţiile lui Mike Pompeo, care a declarat că au fost făcute progrese în discuţiile sale cu oficialii nord-coreeni.
Vorbind în faţa reporterilor după o zi şi jumătate de discuţii la Phenian, Pompeo a afirmat că cele două părţi au căzut de acord să organizeze noi discuţii pe 12 iulie privind repatrierea rămăşiţelor americanilor ucişi în Războiul Coreean şi au discutat despre „modalităţile” de a distruge o facilitate pentru testarea motoarelor de rachete. Pompeo a adăugat că a „petrecut mult timp” discutând despre o cronologie a dezarmării nucleare.
„Cred că am făcut progrese privind fiecare element al discuţiilor noastre”, a precizat el, adăugând că „în alte locuri mai este de muncit”.
Cele întâmplate în contextul vizitei secretarului de stat Pompeo, la Phenian, au readus în memorie practici mai vechi ale regimului comunist și confirmă temerile celor care sunt sceptici cu privire la această încă nedefinită, înțelegere cu privire la arsenalul nuclear al lui Kim Jong-un, notează europa liberă.
După ce Ministerul nord-corean de externe i-a caracterizat pe negociatorii americani ca având „o mentalitate bandidească”, Pompeo a spus că criticile regimului de la Phenian sunt nefondate. „Dacă cererile noastre sunt banditești atunci întreaga lume este una de bandiți” – a spus șeful diplomației americane, amintind că denuclearizarea Coreei de Nord a fost cerută de Consiliul de Securitate ONU.
Pompeo a repetat că, în ciuda declarațiilor publice, care par să sugereze altceva, parțile au realizat progrese, arătând că omologul său Kim Yong Chol a negociat „de bună credinta” în timpul discuțiilor. Pompeo a mai spus că Statele Unite și puterile lumii vor continua să mențină sancțiuni economice împotriva Coreei de Nord, până când cererile sunt satisfacute.
Analiști spun că abordarea imprevizibilă este tipică regimului nord-corean. Apoi, nord-coreenii mai știu că președintele Trump a prezentat de-acum negocierea ca un succes, înainte ca ea să fie concretizată și finalizată și din această cauză și-a redus propriul spațiu de manevră.
Și mai există și factorul China, cu care Trump s-a angajat într-un război comercial, Beijinul având cea mai mare influență asupra Phenianului. Rămâne de văzut cum va reacționa Trump, dacă va reactiva sau nu opțiunea agresivă cu care a debutat acest proces. Deocamdată, liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat o lovitură de imagine pe seama liderului de la Casa Albă. De data aceasta, Kion Jong-un nici nu l-a mai primit pe șeful diplomației americane Mike Pompeo.