Prietenul penalilor, Tudorel Toader tună şi fulgeră: Aurescu s-a autodesemnat

Guvernul Ciucă a stabilit ca România să fie reprezentată în Comisia de la Veneția, organizație a Consiliului Europei care veghează la respectarea democrației constituțională, de ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Acesta va fi membru cu puteri depline, în timp ce Radu Iulian Sebastian Rădulețu va fi supleant, notează „Europa Liberă”, citând site-ul Comisiei de la Veneția.

România nu mai este reprezentată în Comisia de la Veneția de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader. Mandatul acestuia, care a expirat în urmă cu o lună, nu a mai fost prelungit. Tudorel Toader a avut două mandate la Comisia de la Veneția, în perioada 2014-2018 și 2018-2022.

După apariția în presă a acestei informații, Tudorel Toader a sugerat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că ministrul Aurescu s-ar fi autodesemnat în Comisia de la Veneția. „O simplă precizare! Ministerul de externe desemnează reprezentanții României în organismele internaționale”, a scris fostul ministru în postarea ștersă după cinci ore.

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. 62 de state sunt reprezentate în Comisia de la Veneția, dintre care 47 sunt țări membre ale Consiliului Europei. Membrii comisiei sunt profesori universitari specializați în dreptul public sau internațional, judecători ai curților supreme de justiție, membri ai parlamentelor naționale. Sunt desemnați de țările lor, dar funcționează independent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *