Prima femeia la conducerea CIA vrea sa renunte

Persoana aleasă de preşedintele Donald Trump pentru a conduce CIA – Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite, Gina Haspel, a anunțat săptămâna trecută că intenționează să renunţe la acest post de teamă că un controversat program de interogare îi va păta reputaţia şi pe cea a Agenției.

Doi înalţi responsabili ai administraţiei americane sub acoperirea anonimatului au confirmat această informaţie publicată iniţial de jurnalul The Washington Post. 

Haspel, care ar fi prima femeie care ar conduce CIA, a lucrat sub acoperire aproape toată cariera şi majoritatea detaliilor dosarului său sunt clasificate.

Numirea lui Gina Haspel ca director al CIA urmează să fie aprobată miercuri de Senat. Vineri ea a fost chemată la Casa Albă şi chestionată în legătură cu controversatele tehnici de interogare ale CIA. Mai exact, se doreau mai multe detalii despre implicarea sa în fostul program CIA de a reţine şi a interoga în mod brutal suspecţii de terorism după atentatele din 11 septembrie 2001, un program care a conţinut tehnici care au fost catalogate drept tortură.

Gina Haspel a condus în anul 2002, pe vremea fostului preşedinte republican George W. Bush, o închisoare secretă a CIA în Thailanda, ce purta numele de cod ‘Ochiul Pisicii’ (Cat’s Eye). Doi membri ai reţelei teroriste al-Qaida ar fi fost supuşi acolo simulării înecului (waterboarding) şi altor tehnici de interogatoriu şi de tortură pentru care a devenit renumită închisoarea CIA de la Guantanamo. Trei ani mai târziu, tot sub administraţia Bush, Gina Haspel ar fi participat la îndeplinirea ordinului de distrugere a înregistrărilor video cu scenele de waterboarding.

Întâlnirea de la Casa Albă a fost urmată de un interviu de mai multe ore la sediul CIA, în special cu directorul pentru probleme legislative al administraţiei, Marc Short, şi cu purtătoarea de cuvânt a executivului, Sarah Sanders. Ulterior, preşedintele Donald Trump a telefonat echipei sale pentru a anunţa că menţine numirea lui Gina Haspel. Sâmbătă, ea ar fi acceptat să rămână în funcţie.

Haspel a declarat în faţa membrilor Congresului că se va opune ferm oricărei încercări de a reincepe programul, conform oficialilor.

Raj Shah, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat duminică despre Haspel că este un candidat foarte calificat: „Nominalizarea ei nu ar trebui să fie afectată de critici partizani care susţin Uniunea Americană a Libertăţilor Civile în loc de CIA, în felul în care ar trebui să se asigure siguranţa cetăţenilor”.

Uniunea Americană a Libertăţilor Civile a criticat-o pe Haspel, susţinând că ar fi trebuit să ia atitudine împotriva tehnicilor de interogare.

 

Sursa foto: www.women.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.