Primarul orașului polonez Gdansk a murit după ce a fost înjunghiat cu un cuțit

Primarul orașului polonez Gdansk,Pawel Adamowicz, înjunghiat duminică cu un cuțit în apropierea inimii în timpul unui concert de caritate, a murit, a anunțat Ministerul polonez al Sănătății.

Ministrul sănătății din Polonia a deplâns luni moartea primarului, Pawel Adamowicz, care a fost înjunghiat duminică la un concert.

„Nu l-am putut salva”, a declarat ministrul Sănătății, Lukasz Szumowski .

Edilul orașului Gdansk, Pawel Adamowicz, în vârstă de 53 de ani, a fost atacat de un bărbat, duminică seara, în fata a câteva sute de persoane, pe un podium ridicat cu ocazia unei strângeri de fonduri pentru achiziția de echipamente medicale. El a fost resuscitat la locul agresiunii şi transportat apoi la un spital din apropiere, unde a fost operat. Medicii spun că starea sa este „critică” şi „gravă”.

Pawel Adamowicz, grav rănit cu cuţitul, este în viaţă după o operaţie de cinci ore, dar încă nu se află în afara oricărui pericol, au informat medicii. El a fost „grav rănit la inimă şi are alte răni la diafragmă şi la organele din cavitatea abdominal“, a precizat chirurgul care l-a operat, Tomasz Stefaniak, la spitalul universitar din Gdansk, înainte de a cere ca lumea să se roage pentru acesta.

Rănitul a primit prin transfuzie 41 de unităţi de sânge.„ Am aflat că medicii au reuşit să îi restabilească funcţia cardiacă lui Pawel Adamowicz care a fost rănit grav. Există speranţă, dar starea lui rămâne serioasă“, a scris pe Twitter preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la scurt timp după agresiune.

„Adamowicz „rămâne conectat la aparate, el se află într-o stare foarte gravă şi pronosticul privind viaţa şi starea sa de sănătate este incert“, a afirmat medicul Jerzy Karpinski, citat de AFP. El a indicat că primarul a pierdut o „cantitate imensă“ de sânge, ceea ce a dus la hipoxie (o scădere a nivelului de oxigen din sânge). „Lipsa de oxigen în tot organismul, daunele pe care aceasta le provoacă tuturor ţesuturilor ne face să aşteptăm şi să ne păstrăm speranţa“, a spus în continuare medicul.

„Primarul este un bărbat relativ tânăr, viguros, fără probleme. Să sperăm că organismul său va reuşi să reziste şi îşi va reveni“, a mai spus medicul citat, adăugând că următoarele ore sunt decisive.

Atacatorul ieșire recent din închisoare

Atacatorul , un localnic în vârstă de 27 de ani, a fost reţinut imediat după agresiune. Individul nu a fost oprit să intre pe scenă pentru că avea asupra lui o legitimaţie de presă, relatează mass-media poloneză. O înregistrare video a atacului îl arată cum apare brusc pe podium.

După ce l-a atacat pe primar cu un cuţit mare, el a gesticulat triumfător ridicând mâinile şi agitând arma, apoi a luat microfonul pentru a afirma că a fost aruncat pe nedrept în închisoare de guvernul centrist precedent al Platformei Civice (PO), care l-ar fi „torturat”. „Numele meu este Stefan. Am stat în închisoare, fiind nevinovat. Platforma Civică m-a torturat şi de aceea Adamowicz este mort”, a strigat agresorul.

Presa poloneză mai scrie că individul a efectuat o pedeapsă de peste cinci ani de închisoare pentru patru atacuri cu mână armată contra unor bănci din Gdansk și fusese eliberat recent. Sănătatea sa psihică s-a degradat serios în perioada cât a stat după gratii, potrivit presei.

Primar al Gdanskului din 1998, Pawel Adamowicz a fost membru al Platformei Civice, o formaţiune pro-europeană, aflată la putere în Polonia între 2007 şi 2015. El a părăsit ulterior partidul, pentru a candida ca independent. Fondatorul Platformei Civice, Donald Tusk, actualul președinte al Consiliului Uniunii Europene, și-a îndemnat susținătorii să se roage pentru primarul atacat. Adamowicz este cunoscut în Polonia şi la nivel internaţional ca un apărător al drepturilor comunităţii LGBT şi al migranţilor.

Ancheta deschisă de poliţie se îndreaptă în special spre un ecuson de presă ce i-ar fi permis agresorului să urce pe podium. De asemenea, urmează să stabilească dacă securitatea evenimentului a fost organizată corect de o firmă privată, mai scrie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *