Primarul Varşoviei interzice desfăşurarea paradei dedicate centenarului independenţei Poloniei, pentru a evita incidente ca cele de anul trecut

Primarul Varşoviei a interzis desfăşurarea paradei dedicate comemorării centenarului independenţei Poloniei care ar fi trebuit să se desfăşoare duminică, invocând riscurile producerii unor manifestări violente şi expresii de urâ, relatează Reuters.

Parada este organizată parţial de grupurile naţionaliste de extremă-dreaptă, iar unul dintre acestea au anunţat că va încălca interdicţia. ”Varşovia a suferit deja destul din cauza naţionalismului agresiv”, a declarat primarul Varşoviei Hanna Gronkiewicz-Waltz.

”Aniversarea a 100 de ani de la independenţa Poloniei nu ar trebui să arate aşa şi să urmeze decizia mea de a interzice acest lucru”, a adăugat aceasta.
Unii dintre organizatorii paradei au anunţat că plănuiesc ca evenimentul să aibă loc indiferent de hotărârea primarului.

Nu înţelegen decizia primarului Gronkiewicz-Waltz… Chiar dacă tribunalele confirmă decizia sa, noi tot ne vom întâlni… Evenimentul va avea loc”, a afirmat Tomasz Dorosz, liderul Taberei Radicale Naţionale din Polonia, unul dintre grupurile implicate în organizarea evenimentului.

Evenimentul este organizat anual în capitala poloneză pe data de 11 noiembrie pentru a comemora aniversarea independenţei Poloniei, la sfârşitul Primului Război Mondial. Parada de anul trecut au fost marcate de manifestaţii rasiste şi confruntări cu protestatarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *