Primele mutări pe tabla geopolitică făcute de Putin și Biden după summitul virtual

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va înainta propuneri Washingtonului în decurs de o săptămână, ca o continuare a discuțiilor purtate marți cu președintele Joe Biden pe tema Ucrainei. Liderul rus a transmis jurnaliștilor că discuțiile au fost deschise și constructive și că principalul aspect a fost că a existat o posibilitate de a continua dialogul. Vladimir Putin a etichetat sugestiile potrivit cărora Rusia s-ar pregăti să atace Ucraina drept „provocatoare”.

Pe de altă parte, ministerul de Externe al Rusiei a transmis, miercuri, 8 noiembrie, o notă de protest Ambasadei SUA la Moscova, avertizând asupra consecințelor periculoase ale provocărilor de-a lungul granițelor ruse, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova. „Activitatea militară a SUA și a țărilor membre NATO de-a lungul perimetrului granițelor ruse, inclusiv zborurile aviaţiei militare și manevrele periculoase ale navelor Forţelor Navale, continuă să crească în intensitate.

De la încercări de a testa puterea sistemului de securitate al granițelor noastre, Armata americană și aliații lor din NATO au trecut la provocări împotriva aeronavelor civile, ceea ce pune în pericol securitatea spaţiului aerian şi vieţile umane. În legătură cu aceste acțiuni provocatoare, Ambasadei SUA la Moscova i s-a înmânat, la 8 decembrie, o notă de protest în care se avertizează asupra consecințelor periculoase ale unei astfel de activităţi nechibzuite” – a declarat Zaharova, într-un comentariu postat pe site-ul Ministerului rus de Externe. Potrivit afirmaţiilor sale, Rusia își rezervă dreptul de a răspunde provocărilor SUA și NATO la granițele sale și va folosi toate mijloacele disponibile dacă aceste acțiuni nu se opresc.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră extinderea NATO spre est, inclusiv prin includerea Ucrainei, drept o problemă foarte sensibilă pentru securitatea Rusiei. Şeful statului rus, în timpul conferinței de presă susţinută după încheierea convorbirilor cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a povestit despre unele aspecte ale discuţiei sale cu omologul american, Joe Biden.

„Da, am vorbit într-adevăr despre chestiuni regionale, am vorbit despre conflictul din sud-estul Ucrainei și situația legată de acesta, dar şi un alt subiect foarte sensibil pentru noi – extinderea blocului NATO spre est, inclusiv pe seama Ucrainei” – a declarat Vladimir Putin. Potrivit afirmaţiilor sale, „aceasta este una dintre problemele cheie ale asigurării securității Rusiei în perspectivă medie și chiar strategică”. Rusia este îngrijorată de posibilitatea intrării Ucrainei în NATO, deoarece acest lucru înseamnă că acolo vor apărea armele Alianţei, a adăugat preşedintele rus.

Biden are consultări joi cu nouă ţări din Europa de Est, printre care România

Preşedintele american, Joe Biden, va avea joi consultări cu nouă ţări est-europene membre ale NATO, printre care România, în privinţa summitului cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi temerilor unei invazii a Ucrainei, a anunţat miercuri Casa Albă, notează AFP.

Joe Biden va avea o discuţie telefonică cu „liderii Grupului celor Nouă de la Bucureşti, alcătuit din aliaţi NATO de pe flancul estic, pentru a le face rezumatul întrevederii cu preşedintele Putin, pentru a le asculta opiniile cu privire la situaţia actuală de securitate şi pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea transatlantică”, potrivit unui comunicat.

Grupul celor Nouă de la Bucureşti include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Acest apel va avea loc după o conversaţie telefonică programată cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care caută ajutorul Statelor Unite pentru a evita ceea ce el consideră ca ameninţări cu invazia de către Rusia.

Tensiunile şi presiunile diplomatice cresc, în timp ce Washingtonul şi aliaţii săi acuză Moscova că desfăşoară zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara.

Joe Biden şi Vladimir Putin au adus în discuţie această problemă arzătoare în cursul summitului lor virtual de două ore, marţi.

Excluzând, deocamdată, orice intervenţie militară în cazul unei invazii a Ucrainei, Joe Biden a avertizat miercuri că un atac rus în Ucraina va duce la o întărire a prezenţei militare americane pe teritoriile membrilor Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

La rândul său, liderul de la Kremlin a apărat dreptul Rusiei „de a-şi proteja securitatea”, estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi „criminal”.

În cursul summitului cu liderul administraţiei de la Washington, Vladimir Putin a cerut mai ales „garanţii juridice sigure” care să împiedice aderarea Ucrainei la NATO.

Biden a discutat cu aliaţii săi europeni după videoconferinţa neconcludentă cu Vladimir Putin

Preşedintele american Joe Biden a avut o videoconferinţă cu principalii săi aliaţi europeni în urma discuţiei neconcludente purtate marţi cu liderul rus Vladimir Putin, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, citat de agenţia de presă dpa.

Biden a vorbit marţi seara târziu cu cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi şi premierul britanic Boris Johnson.

În timpul videoconferinţei, liderii europeni au reiterat ”sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei”, a spus Seibert.

Toţi participanţii au accentuat ”nevoia ca Rusia să reducă tensiunile şi să caute o soluţie diplomatică, inclusiv prin intermediul formatului Normandia pentru implementarea Acordurilor de la Minsk”, a adăugat purtătorul de cuvânt german.

”Nu este luată în calcul” trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina de un atac rus

Trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina de un atac rus „nu este luată în calcul” pentru că ţara nu face parte din NATO, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters.

„Ideea ca SUA să recurgă unilateral la forţă pentru a răspunde unei invazii ruse a Ucrainei nu este luată în calcul în prezent”, a declarat Joe Biden, afirmând că are „o obligaţie morală şi legală faţă de aliaţii noştri din NATO, o obligaţie sacră care nu se extinde şi la Ucraina”.

Însă un atac rus ar atrage o consolidare a prezenţei militare americane pe teritoriile ţărilor membre NATO în Europa de Est, a avertizat Joe Biden.

„Vom fi probabil obligaţi să ne întărim prezenţa în ţările NATO pentru a le linişti în special pe cele din partea estică. În plus, am spus cu claritate că vom furniza şi mijloace de apărare Ucrainei”, a declarat el.

Preşedintele american a mai spus, a doua zi după videoconferinţa de marţi, că l-a ameninţat pe omologul său rus Vladimir Putin cu sancţiuni „cum nu a mai văzut” în caz de atac asupra Ucrainei.

„Am fost foarte clar că, dacă într-adevăr invadează Ucraina, vor exista consecinţe grave”, „consecinţe economice cum nu a mai văzut”, a declarat Joe Biden în faţa jurnaliştilor la Casa Albă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *