Primul caz de West Nile din România, confirmat oficial!

 

 

Primul caz de infectare cu virusul West Nile a fost confirmat la Bacău la un pacient în vârstă de 75 de ani. Direcţia de Sănătate Publică Bacău a alertat instituţiile abilitate pentru monitorizarea atentă a situaţiei.

Pacientul a fost izolat la Spitalul Județean de Urgență Bacău – Secția Boli Infecțioase Adulți pe data de 14 iulie și a fost externat în data de 30 iulie 2018, ameliorat.

West Nile este un tip de virus răspândit de ţânţari. Factorii care favorizează apariția epidemiilor în Europa sunt temperaturile ridicate, valurile de căldură ce urmează după ploi abundente și intensificarea circulației de călători și mărfuri.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, până la acest moment, la nivelul întregii țări, au fost înregistrate 12 cazuri de infecție cu West Nile, în șapte județe și municipiul București.

 

Nu se transmite de la om la om

 

Infectarea cu virusul West Nile se produce prin înţepătura de ţânţar şi nu se transmite de la om la om. În 20% dintre cazuri manifestările sunt uşoare, apar între 2 şi 8 zile de la infectare şi constau în febră uşoară, cefalee (dureri de cap), frisoane, transpiraţie excesivă, stări de slăbiciune, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare. Există şi situaţii grave în care apar encefalita sau meningita cauzate de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui şi a lichidului cefalorahidian. Cu tratament, simptomele dispar în 7-10 zile. Până în prezent, nu a fost produs un vaccin sau un tratament specific în cazul infectării cu virusul West Nile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.