Primul interviu acordat de tânăra din Republica Moldova arestată la Moscova pentru spionaj în favoarea României

Carina Ţurcan, tânăra din Republica Moldova acuzată de spionaj în favoarea României, a acordat primul interviu după arestarea sa, la Moscova, şi spune că nu a avut acces la secrete ale statului rus şi că speră să aibă parte de un proces deschis, scrie deschide.md.

Declaraţiile au fost făcute într-un interviu acordat portalului meduza.io, iar tânăra respinge toate acuzaţiile care i se aduc.

„Nu văd motive ca procesul meu să fie unul închis, iar articolul din Codul penal care mi se incriminează (spionaj) nu poate fi motiv ca procesul să fie unul închis. Eu nu am avut acces la secrete de stat. Sper că în cadrul unui proces deschis nevinovăţia mea va fi vizibilă”, a spus Ţurcan.

Conducerea Inter RAO a refuzat să comenteze informaţia privind accesul Carinei Ţurcan la informaţii clasificate. Femeia a subliniat că serviciile secrete ruse nu i-au prezentat dovezi precum că ea ar fi colaborat cu serviciile de informaţii ale altor state.

„Anchetatorii refuză să-mi prezinte ce, cui şi când am transmis (n.r. – informaţii). De aceea, eu consider că ceea ce ancheta numeşte dovezi sunt falsuri fabricate. Eu altă explicaţie nu găsesc”, a menţionat Karina Ţurcan.

Ea mai spune că la mijloc ar putea fi presiuni asupra activităţii sale cu „parteneri incomozi” şi din cauza unor „misiuni” despre care nu a vrut să spună nimic. Aceasta a spus că şi anterior au fost presiuni şi avertizări din partea unor persoane.

Carina Ţurcan a mai spus că din 2016 este doar cetăţean al Federaţiei Ruse întrucât în acel an a refuzat cetăţenia Republicii Moldova.

Această declaraţie vine în contradicţie cu afirmaţiile Ambasadei României la Moscova, care la 20 iunie a confirmat cetăţenia română a Karinei Ţurcan, fost manager al Inter RAO.

Tânăra, membră a Consiliului de Administraţie al companiei Inter Rao, a fost arestată în Rusia la jumătatea lunii iunie, fiind acuzată de spionaj în favoarea României. Recent, o instanţă din Moscova i-a prelungit mandatul de arest până la 15 noiembrie.

Presa rusă a scris că Ţurcan ar fi transmis României informaţii despre asigurarea cu energie electrică a Crimeii şi a regiunilor separatiste din Donbas. Ulterior s-a scris că Ţurcan ar fi colaborat şi cu Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău.

Compania Inter Rao deţine cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *