Primul summit UE-China din ultimii doi ani, în format virtual: Bruxelles-ul face apel la Beijing să nu livreze Rusiei armament

Liderii UE şi chinezi s-au întâlnit, vineri, în cadrul primului lor summit din ultimii doi ani, în format virtual. Bruxelles-ul solicită Beijingul să nu livreze Rusiei armament şi să nu o ajute să evite sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei, relatează Reuters.
Într-un limbaj neobişnuit de deschis, oficialii UE familiari cu pregătirile summitului au spus că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputaţia internaţională a Chinei şi ar periclita relaţiile cu cei mai importanţi parteneri comerciali ai săi – Europa şi Statele Unite.

Preşedinţii Comisiei Europene şi ai Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, împreună cu şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, au început discuţii în format virtual cu premierul chinez Li Keqiang. Ei discută în cursul zilei vineri şi cu preşedintele Xi Jinping.
Poziţia Chinei faţă de Rusia reprezintă ”întrebarea de un milion de dolari”, a spus un oficial al UE. Un alt oficial a subliniat că peste un sfert din comerţul global al Chinei a fost realizat cu Uniunea şi cu Statele Unite în 2021, comparativ cu doar 2.4% cu Rusia.

”Prelungim acest război sau lucrăm împreună pentru a-l încheia? Aceasta este întrebarea esenţială pentru summit”, a spus oficialul.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a reiterat apelul Chinei la negocieri de pace săptămâna aceasta, adăugând că preocupările legitime ale tuturor părţilor ar trebui acceptate.

Wang Yiwei, expert în studii europene la Universitatea Renmin din Beijing, a spus că atât China, cât şi UE doresc ca războiul să se încheie.

”Îmi imaginez că Beijingul ar dori să folosească acest summit pentru a discuta cu UE cum să creeze condiţiile acceptabile pentru Putin ca el să renunţe la poziţia sa actuală”, a spus el.

China se teme că ţările europene sunt influenţate de politică externă mai extremistă din partea Statelor Unite şi a făcut apel la UE să ”excludă interferenţele externe” din relaţiile sale cu Beijingul.

În 2019, UE a calificat-o pe China drept un rival sistemic, însă o consideră în continuare un potenţial partener în lupta împotriva schimbărilor climatice sau a pandemiei.

Bruxelles şi Beijing au încheiat un acord de investiţii la sfârşitul anului 2020, menit să rezolve unele preocupări ale UE cu privire la accesul reciproc pe piaţă. Cu toate acestea, acordul este în aşteptare, după ce sancţiunile Uniunii împotriva oficialilor chinezi răspunzători de presupusele abuzuri ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang au determinat Beijingul să pună pe lista neagră indivizi şi entităţi UE.

De atunci, China a suspendat şi importurile din Lituania, după ce naţiunea baltică a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în capitala sa, strategie care a înfuriat Beijingul, deoarece consideră Taiwanul drept propriul teritoriu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *