Principalele trei obiective ale lui Joe Biden în primele 100 de zile ale mandatului său de preşedinte al SUA

Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a prezentat marţi componenţa echipei sale pe probleme de sănătate, în cadrul unor declaraţii de presă făcute din Wilmington, statul american Delaware. În cadrul declaraţiilor, Joe Biden a subliniat cele trei obiective ale primelor 100 de zile în funcţiune la Casa Albă, obiective care includ „purtarea măştii, vaccinările şi deschiderea şcolilor”.

Joe Biden a cerut americanilor să poarte mască numai în primele 100 de zile ale mandatului său prezidenţial şi a precizat că va semna un ordin care obligă purtatul măştii în interiorul clădirilor federale şi în timpul călătoriilor interstatale cu avionul, cu trenul sau cu autocarul.

Preşedintele ales al SUA a mai spus că vor fi livrate şi administrate 100 de milioane de doze de vaccin în primele 100 de zile ale mandatului său, în baza unei liste cu trei direcţii principale pe care le va aborda pentru a stopa pandemia de COVID-19. De asemenea, Joe Biden a subliniat că al treilea obiectiv din care va face prioritate naţională în primele 100 de zile ale mandatului este deschiderea şcolilor, „aducerea copiilor din nou la şcoală şi ţinerea lor în şcoli”. „Intenţionăm ca în 100 de zile să avem cât se poate de multe şcoli deschise”, a precizat Joe Biden.

Preşedintele ales al SUA Joe Biden a avertizat marţi că în cazul în care Congresul nu ajunge rapid la un acord financiar pentru combaterea pandemiei, campania de vaccinare împotriva noului coronavirus riscă să fie încetinită sau chiar oprită, relatează AFP.

”Fără măsuri urgente din partea Congresului în această lună, (…) există o posibilitate reală ca după o primă campanie de vaccinare, aceste eforturi să încetinească şi să se oprească”, a declarat preşedintele ales al SUA.

Statele Unite au raportat marţi aproape 220.000 de noi contaminări cu coronavirusul, un nivel apropiat de recordurile înregistrate în ultimele zile în ţară, potrivit datelor raportate de universitatea americană Johns Hopkins.

Autorităţile sanitare americane se aşteptau la această explozie după ce numeroşi americani au călătorit cu ocazia Thanksgiving (Ziua Recunoştinţei) în urmă cu 10 zile, în pofida apelurilor de a rămâne acasă.

Peste 100.000 de persoane sunt spitalizate din cauza COVID-19 iar marţi, s-au înregistrat în jur de 2.500 de decese legate de COVID-19.

Biden confirmă că îl numeşte pe generalul de culoare Lloyd Austin la conducerea Pentagonului

Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a confirmat marţi alegerea generalului în retragere Lloyd Austin pentru a conduce Departamentul Apărării, scrie AFP.

Dacă va fi confirmat de Senat, el va deveni primul şef afro-american al Pentagonului.

Lloyd Austin (67 de ani) „este extrem de calificat pentru a înfrunta provocările şi crizele cu care ne confruntăm în prezent”, a scris democratul într-un comunicat.

„Generalul Austin împărtăşeşte profunda mea convingere că ţara noastră este mai puternică atunci când conduce nu numai prin exemplul puterii noastre, ci şi prin puterea exemplului nostru”, a adăugat Joe Biden.

„Personalitatea strălucită şi respectată, figură pionieră în istoria armatei americane, ministrul desemnat Austin a trecut în retragere în 2016 după peste 40 de ani de serviciu în apărarea Americii”, a subliniat comunicatul.

Mai multe media americane au anunţat luni seară că Joe Biden s-a decis în final pentru acest general în retragere care a luptat în Irak şi Afganistan înainte de a deveni primul bărbat de culoare care a condus comandamentului forţelor americane din Orientul Mijlociu (CENTCOM).

Confirmarea lui nu este sigură, după ce mai mulţi membri ai Congresului şi experţi în securitate naţională s-au pronunţat împotriva numirii lui, subliniind printre altele că este în retragere de mai puţin de şapte ani.

Congresul american, care ţine la controlul civil asupra militarilor, a adoptat o reglementare ce menţionează că un fost militar trebuie să fie în retragere de mai mult de şapte ani pentru a deveni şef al Pentagonului.

Cum acest termen nu este respectat cu Lloyd Austin, parlamentarii ar trebui să îi acorde o dispensă, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Jim Mattis, în 2016, dar protestând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.