Prinţul Harry a acuzat Mirror Group de interceptări telefonice „la scară industrială”, în a doua zi a procesului său

Prinţul Harry a revenit asupra acuzaţiilor împotriva unei prese tabloide, pe care o acuză că a practicat în trecut interceptări telefonice la „scală industrială”, în timpul procesului de la Londra, miercuri, împotriva Daily Mirror.În a doua zi a procesului, mărturia prinţului în vârstă de 38 de ani s-a încheiat la începutul după-amiezii. A fost prima apariţie a unui membru al familiei regale ca martor, după cea a viitorului rege Edward al VII-lea, în 1891, pentru un proces de calomnie, scrie AFP.

Fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, aflat în dezacord cu familia regală, s-a angajat în mai multe bătălii legale împotriva presei tabloide. În procesul în desfăşurare, care a început luna trecută şi se preconizează că va dura câteva săptămâni, Harry îl acuză pe editorul ziarului Daily Mirror că a folosit mijloace ilicite pentru a culege informaţii, inclusiv piratarea mesajelor telefonice, între 1996 şi 2010.

„Hackingul telefonic a fost practicat la scară industrială de cel puţin trei ziare la acea vreme şi nu există nicio îndoială în acest sens”, a spus ducele de Sussex, miercuri dimineaţă.

Dacă instanţa nu ar recunoaşte acest lucru, Harry „ar simţi o anumită nedreptate”, a adăugat el. Prinţul a mai explicat că „ura” faţă de el şi de soţia sa Meghan, alături de care a plecat în California în 2020, a fost una dintre motivaţiile sale pentru acest proces.

Miercuri dimineaţă, Andrew Green, avocatul MGN – care, pe lângă Daily Mirror, publică Sunday Mirror şi Sunday People – a continuat să-l interogheze pe prinţ în detaliu despre articolele litigioase, ca şi cu o zi înainte, cerând dovezi ale practicilor ilegale.

Prima menţionată, publicată în 2005, a dezvăluit că Harry, pe atunci ofiţer stagiar al armatei, a fost „exceptat de la marşuri zilnice” de cinci mile din cauza unei răni la genunchi.

Pentru Andrew Green, acuzaţiile lui Harry privind piratarea mesageriei sale vocale sunt „speculaţii”. „Deloc”, a reacţionat prinţul. După cum raportează The Guardian, Andrew Green şi-a încheiat interogarea susţinând că Harry nu avea nicio dovadă că e-mailul i-a fost piratat.

„Îmi aduc aminte de apeluri care au durat o secundă şi îmi amintesc că mulţi oameni m-au întrebat dacă le-am primit şi în mesageria vocală. (…) Când mi s-a spus că este hacking, a avut sens”, a spus Harry.
Prinţul a acuzat, de asemenea, MGN de ​​„distrugerea la scară largă a probelor”.

33 de articole publicate în Daily Mirror se află în centrul acestui proces. O mare parte a zilei a fost dedicată articolelor publicate în timpul relaţiei cu fostul sa parteneră, Chelsy Davy. O relaţie care a fost relatată pe larg de presa tabloidă.

Unul dintre articole susţinea că prinţul petrecea „15 minute pe zi” trimiţând e-mailuri prietenei sale dintr-o sală de calculatoare din Sandhurst, Academia militară în care se afla.

„Nu văd cum ar fi putut cineva să ştie asta”, a spus prinţul, întrebat de avocat dacă crede că informaţiile provin din colectarea ilegală de informaţii.
El a arătat mai multe articole care oferă detalii tulburătoare despre conversaţiile lor telefonice care, potrivit lui, au fost obţinute ilegal.

David Sherborne, avocatul Prinţului Harry, i-a chestionat. Întrebat cum s-a simţit în acea zi şi jumătate în care a revăzut acei ani petrecuţi înconjurat de presa tabloidă, prinţul Harry, care uneori părea obosit, a părut emoţionat. „Înseamnă mult”, a spus el.

Harry a părăsit boxa martorilor la mijlocul după-amiezii, dar nu şi Înalta Curte de Justiţie. A rămas în sală pentru a participa la interogatoriul lui Jane Kerr, o fostă jurnalistă Daily Mirror.

Timp de câteva ore, avocatul Prinţului Harry a intrat în ofensivă. A întrebat-o pe jurnalistă despre detectivii privaţi pe care i-a folosit în anii ei petrecuţi în redacţie – ea ar fi contactat o agenţie de detectivi privaţi de nu mai puţin de 900 de ori, relatează The Guardian.

Jane Kerr a încercat să se sustragă de la obligaţia de a furniza dovezi săptămâna trecută, înainte de a fi forţată să-şi onoreze citaţia astăzi. Ea a recunoscut că nu a vrut să vină.

Ea a evocat adesea amintiri vagi ale acestor contacte, susţinând că nu a folosit niciodată cu bună ştiinţă informaţiile obţinute ilegal.

„Semnezi o depoziţie în care spui că nu aţi apelat niciodată la un detectiv privat care a obţinut informaţii ilegal”, i-a spus David Sherborne. „Dar cum puteţi semna depoziţia dacă nu sunteţi sigură ce detectivi aţi contactat?”.

Dacă Mirror Group Newspapers (MGN) şi-a cerut deja scuze pentru practicile sale de atunci, prinţul Harry trebuie să-l convingă în acest proces pe judecător că a existat obţinerea ilegală de informaţii tocmai în cele 33 de articole aduse procedurii.

Ducele de Sussex a părut uneori ezitant în timpul interogatoriului său de către avocatul grupului de presă, Andrew Green. Pe de altă parte, a descris mai general intruziunea presei tabloide în viaţa sa, de la o vârstă fragedă, şi suferinţa şi chiar „paranoia” lui în faţa articolelor publicate despre el.

El a denunţat, de asemenea, practicile „dispreţuitoare” ale anumitor ziare, aşa cum a făcut deja într-un documentar de pe Netflix în decembrie şi în cartea sa de memorii „Rezervă”, publicată în ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *