Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, interceptat în timp ce spunea că ar folosi „un glonţ” împotriva jurnalistului Jamal Khashoggi

Prinţul moştenitor din Arabia Saudită, Mohammed bin Salman, a afirmat într-o conversaţie în 2017 că ar folosi „un glonţ” împotriva lui Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis în octombrie, dacă acesta nu se întoarce în regat şi nu pune capăt criticii împotriva guvernului saudit, relatează New York Times.

Conversaţia, interceptată de agenţiile americane de informaţii, este dovada cea mai amănunţită de până acum că prinţul coroanei saudite a luat în considerare uciderea lui Jamal Khashoggi cu mult înainte ca o echipă de agenţi saudiţi să-l stranguleze în consulatul saudit din Istanbul şi să-i dezmembreze corpul folosind un fierăstrău de oase.

Conversaţia pare să fi fost recent transcrisă şi analizată ca parte a unui efort al agenţiilor de informaţii pentru a găsi dovezi despre cine a fost responsabil pentru moartea lui Khashoggi.

Agenţia Naţională de Securitate şi alte agenţii americane de spionaj cercetează acum vocea şi conversaţiile de-a lungul anilor ale prinţului coroanei pe care ANS le interceptează şi stochează în mod obişnuit, la fel cum agenţia a făcut mult timp pentru alţi oficiali străini de top, inclusiv aliaţi apropiaţi ai Statelor Unite .

Raportor ONU: Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, comisă probabil la ordinul Arabiei Saudite

Dovezile existente în cazul asasinării jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi indică un „atac premeditat” comis de „oficiali de stat din Arabia Saudită”, afirmă Agnès Callamard, raportorul special ONU care anchetează execuţii extrajudiciare.

„Dovezile colectate din Turcia arată că domnul Khashoggi a fost victima unui asasinat brutal şi premeditat, planificat şi comis de oficiali de stat din Arabia Saudită”, a declarat Agnès Callamard, citată de site-ul cotidianului Le Figaro.

„Acest asasinat premeditat reprezintă cea mai gravă încălcare a dreptului fundamental la viaţă”, a subliniat Agnès Callamard la revenirea din Turcia.

Raportorul Naţiunilor Unite privind execuţii extrajudiciare, Agnès Callamard, va prezenta în luna mai un raport de anchetă privind asasinarea jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.
Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune”, a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz. Prinţul Mohammed, următorul în linie ierarhică la tronul saudit după tatăl său bolnav, regele Salman, a devenit conducătorul de facto al Arabiei Saudite şi aliat apropiat al Casei Albe – în special al lui Jared Kushner, ginere şi consilier al preşedintelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *