Prioritățile executivului europen condus de Ursula von der Leyen: mediului şi adaptarea la era digitală

Germana Ursula von der Leyen, prima femeie care urmează să conducă Comisia Europeană (CE), a dezvăluit marţi portofoliile celor 26 de membri ai echipei sale, a cărei prioritate este să facă faţă modificărilor climatice şi tehnologice, relatează AFP.

În vârful organigramei – cu câte un comisar din fiecare stat membru al Uniunii, mai puţin din Regatul Unit, care urmează să părăsească UE la sfârşitul lui octombrie -, această apropiată a cancelarului german Angela Merkel a plasat două nume grele, deja membri ai Comisiei luxemburghezului Jean-Claude Juncker, pe care urmează să-l înlocuiască în funcţie la 1 noiembrie, într-un mandat de cinci ani.

Este vorba despre social-democratul olandez Frans Timmermans şi de liberala democrată Margrethe Vestager. Ei au fost candidaţi la succesiunea lui Juncker, aşadar sunt foşti rivali ai lui von der Leyen, şi vor fi însărcinaţi cu dosare prioritare în cadrul Comisiei din care face parte un număr-record de femei (13).

Timmermans urmează să coordoneze activităţile consacrate ”pactului verde” promis de von der Leyen în iulie, în vederea concretizării promisiunii sale de atingere a neutralităţii carbonului în UE la orizontul lui 2050.

Vestager, oaia neagră a Silicon Valley, căreia i-a aplicat amenzi-record, urmează să supervizeze toate programele în vederea adaptării Eurpei la era digitală.

Iar lovitura de teatru este că ea va rămâne comisarul însărcinat cu Concurenţa – o decizie neaşteptată, având în vedere că o regulă nescrisă vrea ca un fost comisar să nu primească exact aceeaşi funcţie ca înainte.

În total, echipa lui von der Leyen numără opt foşti membri ai echipei Juncker.

Între ei, irlandezul Phil Hogan a fost numit comisar european însărcinat cu Comerţul, un post sensibil în care va avea responsabilitatea să gestioneze tensdiunile comerciale cu Statele Unite şi să negocieze un acord de liber-schimb cu Regatul Unit după Brexit.

Von der Leyen şi-a exprimat dorinţa ca divorţul să marcheze începutul unei ”noi relaţii” cu Londra.

Acest membru PPE, partidul din care face parte şi Leyen, este în prezent comisarul Agriculturii, un portofoliu care l-a plasat în prima linie în ultimele negocieri comerciale ale UE.

În grupul noilor veniţi, franceza liberală Sylvie Goulard, o fostă eurodeputată şi subguvernatoare a Băncii Franţei, preia portofoliul Pieţei Interne, care înglobează politica industrială şi industria Apărării şi spaţială.

Italianul social-democrat Paolo Gentiloni, un fost premier, se va ocupa de Economie, în momentul în care Roma, care trebuie să relanseze economic o ţară aflată în recesiune, speră la mai multă supleţe din partea Bruxellesului în privinţa finanţelor sale publice.

El urmează, însă, să lucreze în colaborare cu letonul Valdis Dombrovkis (PPE), vicepreşedinte însărcinat cu coordonarea politicilor economice. Este vorba despre o constelaţie care seamănă mai mult sau mai puţin cu Comisia Juncker, în care socialistul francez Pierre Moscovici lucra împreună cu Dombrovskis.

Grecul Margaritis Schinas (PPE), originar dintr-una dintre ţările din prima linie ale sosirii migranţilor, urmează să supervizeze problemele migraţiei, iar românca Rovana Plumb de Transporturi.

Acest nou executiv european urmează să înfrunte, între altele, provocarea crizei migraţiei, tensiuni comerciale provocate de imprevizibilul preşedinte american Donald Trump, Brexitul şi o ascensiune a sentimentului eurosceptic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *