Probleme la centrala de la Cernavodă

Într-un comunicat transmis duminică, 25 martie, Nuclearelectrica SA a anunţat reducerea Unităţii 2 a centralei nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă la 55%, la aproximativ 300 MW. Decizia de a reduce puterea la Unitatea 2 vine la numai câteva ore după anunţul privind oprirea controlată a Unităţii 1 de la Cernavodă din cauza unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei.
Reprezentanţii societăţii au precizat că reducerea de putere a Unităţii 2 a CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparaţii. Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 a CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic Naţional şi va funcţiona la o putere de 300 MW.
În comunicat se mai spune că Unitatea 2 a CNE Cernavodă va reatinge puterea nominală după efectuarea lucrărilor de remediere şi înlocuirea echipamentului, durata preconizată a reducerii de putere fiind de circa 16 ore până la atingerea puterii nominale. Reducerea de putere a Unităţii 2 şi lucrările de remediere „nu vor avea impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcţie de specificaţiile şi procedurile centralei”, menţionează Nuclearelectrica.
În aceeaşi zi, duminică 25 martie, Nuclearelectrica SA a anunţat că Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost oprită controlat la ora 09:20, întreruperea funcţionării fiind estimată să dureze 48 de ore din momentul opririi centralei. Această decizie a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate. La fel ca în cazul reducerii puterii de la Unitatea 2, lucrările de remediere de la Unitatea 1 Cernavodă „nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei”, a mai comunicat Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica are două sucursale, fără personalitate juridică, Sucursala CNE Cernavodă, care exploatează Unităţile 1 şi 2 de la CNE Cernavodă, precum şi serviciile auxiliare, şi Sucursala FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear.
SN Nuclearelectrica SA este o companie de stat înființată în 1998 prin reorganizarea RENEL. Societatea se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deținând 82,49% din acțiuni, Fondul Proprietatea 9,09%, iar alţi acţionari 8,41%. Domeniul de activitate al Nuclearelectrica este producerea de energie electrică, termică și de combustibil nuclear.
Societatea are două sucursale: Sucursala CNE Cernavodă, exploatează Unitățile 1 şi 2 de la CNE Cernavodă precum și serviciile auxiliare, dar şi Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) Pitești.
Centrala Nucleară de la Cernavodă a fost proiectată pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiană CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium) folosind uraniul natural ca şi combustibil şi apă grea ca moderator şi agent de răcire.
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.
Fabrica de combustibil nuclear Piteşti FCN are misiunea de producere de combustibil nuclear tip CANDU 6 necesar funcționării și producerii de energie electrică și termică în Unitățile 1 și 2 de la Cernavodă, și în perspectivă prin dublarea capacității de producție, va asigura combustibil nuclear și pentru unitățile 3 și 4. FCN Piteşti produce anual aproximativ 10.800 fasciule de combustibil nuclear pentru CNE Cernavodă. FCN Piteşti poate oferi consultanţă, asistenţă tehnică şi o serie de echipamente celor interesaţi în transfer de tehnologie de fabricare a combustibilului nuclear.

Sursa foto: www.digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *