Probleme post-Brexit: Expatriaţi britanici, împiedicaţi să se îmbarce pentru a reveni în Spania

Expatriaţi britanici care trăiesc în Spania s-au plâns, duminică, că li s-a refuzat îmbarcarea la bordul unui zbor Airways/Iberia de la Londra la Madrid, pe motivul că permisul lor de rezidenţă nu mai era valid după Brexit, transmite AFP.

Fotograful Max Duncan, unul din cei care nu s-au putut îmbarca sâmbătă pe aeroportul Heathrow din Londra, a postat pe Twitter că mai mulţi expatriaţi britanici erau „disperaţi că nu pot reveni acasă“, compania aeriană comunicându-le că documentele justificative cunoscute sub numele de ‘certificate verzi’ nu erau „valabile după Brexit“.

Într-un video postat pe Twitter, cetăţeni britanici îşi exprimau stupefacţia şi nemulţumirea că nu s-au putut îmbarca.

În replică, ambasada britanică în Spania a transmis că „aceasta nu ar fi trebuit să se întâmple“ şi că autorităţile spaniole confirmaseră sâmbătă seara că „documentul verde de reşedinţă va fi valabil pentru călătoriile de revenire în Spania, aşa cum este indicat în recomandările noastre către călători“.

„Cu privire la complicaţiile identificate ieri pe aeroportul Heathrow, ţinem să precizăm că ele s-au datorat unei probleme de comunicare specifice cu anumite companii aeriene şi că au privit un număr foarte mic de călători. Problema a fost corectată ieri“, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a MAE spaniol.

Ea a precizat că, duminică, „traficul aerian între Regatul Unit şi Spania se desfăşoară normal pentru toţi cetăţenii din Spania şi Andorra şi pentru toţi cetăţenii britanici rezidenţi în Spania sau Andorra“.

În Spania sunt înregistraţi peste 300.000 de britanici, majoritatea dintre ei fiind pensionari care trăiesc pe coasta de sud, atraşi de vremea blândă şi de costul mult mai mic al vieţii.

Britanicii îşi pot păstra dreptul de rezidenţă în Spania dacă până la 31 decembrie 2020 au furnizat o adresă de reşedinţă permanentă, un cont bancar spaniol, au asigurare de sănătate şi pot justifica venituri suficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *