Problemele economiei ruse, dezvăluite de guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei

Rusia trebuie să regândească contururile economiei sale dependente de exporturi, pentru a se asigura că industria lucrează pentru piaţa internă, dar cele mai multe controale asupra circulaţiei capitalurilor ar trebui eliminate, a declarat joi guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, la Forumul economic de la Sankt Petersburg, transmite Reuters.

„O parte substanţială” a industriei ruse ar trebui să înceapă să lucreze pentru piaţa internă, în loc să se bazeze pe exporturi pentru venituri, susţine oficialul rus.

Acesta a adăugat că cele mai multe controale asupra circulaţiei capitalurilor ar trebui eliminate şi nu se va interzice ruşilor să deţină conturi bancare în dolari SUA sau în alte valute.

„Am avut o suprapunere de restricţii valutare. părerea mea este că ar trebui eliminate, majoritatea”, a declarat Nabiullina.

Ca răspuns la sancţiunile occidentale, care au inclus îngheţarea a aproximativ 300 miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale, Rusia a introdus controale stricte asupra operaţiunilor în valută.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va prospera chiar dacă Occidentul a impus cele mai severe sancţiuni din istoria modernă dar a precizat că vor trebui reorientate fundaţiile economiei ruse, de 1.800 miliarde de dolari.

Nabiullina a avertizat că există temeri că pierderea accesului la tehnologii va submina economia rusă.

Moscova trebuie să caute iniţiative private pentru a-şi asigura dezvoltarea tehnologică şi a preveni căderea într-o situaţie de tipul celei din era sovietică, în care Rusia să fie în urma competitorilor, a explicat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.

Recenta apreciere a rublei faţă de dolar a determinat solicitări din partea Guvernului rus pentru o rublă mai slabă.

Vicepremierul Andrei Belousov susţine că rubla este supraevaluată şi ar fi mult mai bine pentru industrie ca moneda Rusiei să se situeze la un curs de 70 – 80 ruble pentru un dolar, de la nivelul actual de 57 ruble pentru un dolar.

Dar Nabiullina a apărat strategia instituţiei în privinţa rublei, spunând că trebuie să rămână flotant cursul de schimb al rublei.

Ritmul creşterii preţurilor, care au urcat semnificativ din martie în urma impunerii sancţiunilor, a scăzut mai rapid decât previziona Banca Rusiei, care estimează la finalul anului o inflaţie aproape de 14%, a declarat Nabiullina.

De asemenea, a adăugat oficialul, declinul economiei ruse în 2022 ar putea fi mai redus decât se previziona iniţial.
Principala evoluţie a acestui al treilea portavion chinezesc în comparaţie cu cele două anterioare este că va fi mult mai mare şi va avea un sistem de catapultare, potrivit Xinhua.

Parctic, acesta va putea propulsa aeronave în aer cu ajutorul unei catapulte. Primele portavioane chinezeşti aveau doar o trambulină pentru zbor. Avantajul catapultării constă în faptul că aeronava poate transporta o rezervă mai mare de combustibil şi arme.

Sistemul de catapultare va fi electromagnetic, precizează Xinhua, o tehnică de ultimă generaţie.

Potrivit Janes, agenţia de referinţă pentru informaţii militare, Statele Unite sunt de departe liderul în ceea ce priveşte numărul de portavioane aflate în serviciu în prezent (11), înaintea Chinei (2), Regatului Unit (2), Rusiei (1), Franţei (1), Italiei (1), Indiei (1) şi Thailandei (1).

Primul portavion chinez, Liaoning, a fost pus în funcţiune în 2012. Acesta a fost utilizat în principal ca platformă de antrenament. Cunoştinţele acumulate au fost apoi folosite pentru a construi Shandong, primul portavion construit de China, pus în funcţiune la sfârşitul anului 2019, aminteşte AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *