Procuror: Jandarmii Știau Dinainte Că Vor Fi Violențe!

Ionel Corbu, prim-procuror al Parchetului Militar, a declarat că agresivitatea jandarmilor din seara de 10 august nu a fost justificată și de aceea a solicitat acte suplimentare de la Jandarmerie, instituție care nu a pus la dispoziția anchetatorilor nici până la această oră ordinul de intervenție a forțelor de ordine. La Parchetul Militar au fost deja depuse 192 de plângeri penale și au fost audiate peste 100 de persoane. Procurorul a dezvăluit că se conturează ipoteza conform căreia jandarmi ar fi știut de posibile violențe care urmau să aibă loc.

„Din planul de operaţiune al Jandarmeriei rezultă indicii cu privire la amploarea evenimentelor care urmau să aibă loc însă, sub nicio formă, actele de agresiune exacerbată nu se justificau cât existau multiple modalităţi de estompare”, a declarat prim- procurorul.

Despre prezenţa în Piaţa Victoriei a procurorului militar Bogdan Pîrlog, procurorul care s-a autosesizat cu privire la intervenţia violentă a forţelor de ordine, Ionel Corbu a declarat că a rămas surprins de cele declarate de reprezentanţii MAI, cum că intervenţia jandarmilor ar fi fost condusă sub supravegherea unui procuror militar. „Am rămas surprins de cele declarate de reprezentanţii MAI. Colegul nostru era de serviciu, şi s-a sesizat din oficiu. Cred că ministrul a fost dezinformat. S-a denaturat acest aspect. Procurorul Pîrlog s-a aflat în zonă şi nu în centrul de comandă”, a declarat Ionel Corbu.

„Ce valenţă putea avea decizia procurorului aflat acolo în piaţă, în ceea ce priveşte forţele de ordine, de a acţiona sau nu. El nu a făcut parte din centrul de comandă. Dar sesizarea procurorului este legală. Este în cadrul constituţional”, a adăugat magistratul.

În urma incidentelor de vineri seară aproape 500 de persoane au fost rănite, iar 60 au necesitat intervenția medicilor. Procurorii au deschis un dosar penale pentru ultraj, dar și pentru purtare abuzivă a jandarmilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.