Procurorii și judecătorii care au făcut scăpați romii care exploatau copii în Anglia, în vizorul Inspecției Judiciare!

Scandalul declanșat de închiderea anchetei privind traficul de persoane din Marea Britanie de către sute de romi din Țăndărei. Inspecția Judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul cunoscut sub numele Europa, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia.
Nu este exclusă nici extinderea verificărilor la procurorii care s-au ocupat de dosar.

Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape nouă ani și zeci de termene, potrivit Mediafax.

Magistrații au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în „constituirea unui grup infracțional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal.

Dacă în primul caz, fapta se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 și 5 ani.

Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani și constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În România, toți au scăpat de anchetă, în timp ce în Anglia 120 de persoane au fost condamnate. La vremea respectivă,pentru depistarea romilor autoritățile au folosit elicoptere, dar și forță umană impresionantăȘ peste 200 de polițiști au participat la percheziții.

„Ultimele câteva zile reprezintă o perioadă tristă pentru Justiția din România. Oamenii din țara dumneavoastră sunt primitori și minunați. Din păcate, tot ei au de suferit când eșecurile Justiției lasă baltă victimele!” – declarația lui Bernie Gravett, inspectorul principal în operațiunea care a destructurat rețeaua de exploatare a copiilor romi, spune totul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *