Procurorul general i-a scris Avocatului Poporului. Ciorbea i-a spus că analizează și a plecat în SUA!

 

Ulterior, Ciorbea a venit cu precizări. Avocatul Poporului,  Victor Ciorbea precizează că perioada concediului de odihnă, pe care il efectuează în Statele Unite ale Americii ( 17-30 octombrie 2018) a fost programată în urmă cu 6 luni, iar biletele de avion și serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018.

Referitor la solicitările de formulare a unei excepții directe de neconstituționalitate cu privire la O.U.G. nr. 92/2018, Avocatul Poporului afirmă că toate petițiile având acest obiect, sunt analizate de către specialiștii Biroului contencios constituțional și recurs în interesul legii, care vor examina argumentele prezentate de petenți, jurisprudența Curții Constituționale a României, Curții Europene a Drepturilor Omului, dreptul comparat în materie, precum și concluziile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), după care urmează a fi luată o decizie.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a transmis Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiției. Articolul prevede că procuroii DNA; DIICOT și Parchetul General trebuie să aibă 10 ani vechime în magistratură. În cazul în care procurorii cu o vechime mai redusă ar trebui să plece s-ar crea un haos din cauza lipsei acute de anchetatori.

Solicitarea procurorului general a fost făcută în considerarea rolului constituțional al Ministerului Public stabilit prin dispozițiile art. 131 din Constituţia României, de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi interesele cetățenilor.

Dacă nu este contestată la CCR, Ordonanța va intra mâine în vigoare.

Totuși, sunt slabe șansele ca Victor Ciorbea să se adreseze CCR. În plus, acesta și-a luat concediu două săptămâni și a fost fotografiat de jurnalistul Oreste Teodorescu pe Aeroport în timp ce se pregătea de îmbarcarea într-o aeronavă cu destinația Londra. În plus, Ciorbea nu a delegat pe nimeni în locul său la Avocatul Poporului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *