Procurorul general MESAJ DUR pentru Carmen Dan în scandalul violențelor jandarmilor

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, intervine din nou în scandalul documentelor clasificate de la Jandarmeri. DEși Ministrul de Interne ar putea da ordin de declasificare, Carmen Dan se face că plouă și atacă procurorii pe ca îi acuză că fac jocurile președintelui Klaus Iohannis. Lazăr explică de ce sunt necesare documentele: pentru respectarea principiului unui proces echitabil și respectarea dereptului la apărare.

„Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum și pentru respectarea dreptului la apărare al părților și subiecților procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei și consultate de către părți, subiecți procesuali și avocații acestora, doar în acest mod putându-se da eficiență principiului egalității armelor și aflării adevărului.
Referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, în considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că „orice informație care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal”. Totodată, Curtea Constituțională apreciază că „protecția informațiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar față de dreptul la informare al acuzatului și față de garanțiile dreptului la un proces echitabil ale tututor părților”, arată Lazăr.

Vineri, conducerea Jandarmeriei a fost pusă sub urmărire penală pentru abuzuri în timpul mitingului din 10 august din Piața Victoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *