Prof. dr. Mircea Beuran ne explică de ce hrana tradițională ne protejează de cancerele digestive

 

 

 

Nu doar obiceiurile sunt respectate atunci când optăm pentru mâncăruri tradiţionale, ci şi sănătatea noastră are o serie de beneficii.  Potrivit prof. dr. Mircea Beuran, incidenţa cancerelor digestive a crescut odată cu renunţarea la hrana tradiţională. Iată ce trebuie să facem pentru a ne feri de aceste boli grave.

 

 

Sistemul sanitar românesc are multe probleme, iar lipsa  unui program de screening pentru depistarea cancerelor digestive în forme incipiente este doar una dintre ele, susţine prof. dr. Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie II a Spitalului Floreasca.

 

Chimicalele şi condimentele, inamici de temut

„Faptul că oamenii şi-au schimbat brusc obiceiurile alimentare  nu avea cum să rămână fără  urmări. Pentru orice modificare este nevoie de o perioadă de adaptare ori oamenii au introdus dintr-o dată în dietă alimentele procesate, bogate în chimicale şi condiment şi au cam renunţat la mâncărurile tradiţionale, <ca la bunica>, ceea ce a dus la apariţia unei statistici îngrijorătoare: o treime din cancere sunt pe tubul digestiv. Stomacul, ficatul, pancreasul, colonel, rectoul, esofagul, toate au de suferit  din pricina acestui tip de alimentaţie”, susţine renumitul chirurg.

 

Micul dejun, decisiv

Evident, că o serie de boli digestive au la bază şi temuta bacterie Helicobacter pilori. 85% din populaţia lumii are această bacteria ce favorizează în special gastrita, ulcerul şi unele tipuri de cancer. “Pentru a  ne reduce riscul de cancere digestive trebuie să  mâncăm cu  discernământ pentru că toate alimentele şi tot ceea ce bem trec prtin tubul nostru digestiv. Este important nu doar meniul ci şi felul în care mâncăm. Trebuie să mâncăm foarte bine dimineaţa, apoi ceva mai puţin la prânz, iar seara să o dăm duşmanilor”; explică prof. dr. Beuran.

 

Cum depistăm boala

„Ştiinţa a evoluat iar  cancerul  digestiv este tot mai facil de depistat. În afara  endoscopiei, putem, realize  harta  noastră genetică, ceea ce ne permite depistarea în stadiu precoce a bolii sau chiar ce prognostic de a dezvolta o astfel de afecţiune avem”, explică prof. dr. Beuran Beuran în cel de-al treilea  volum al “Tratatului de Oncologie Digestivă”, pe care îl semnează alături de medicul oncolog Alexandru Irimie şi gastroenterologul Mircea Grigorescu.  Tratatul, premiat de Academia Română, are capitol distincte în care abordează  metodele de investigare/diagnosticare a cancerelor digestive, metodele de tratament dar şi  metodele de prevenire a apariţiei bolii.

 

“În afară de renunţatul la fumat, la alcool în exces, expunerea  prelungită la soare sau la substanţe chimice, este foarte importantă şi alimentaţia dacă dorim să ne ferim de cancer” – prof. dr. Mircea Beuran

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *