Prof. dr. Nicolae Hâncu avertizează: 40% dintre români au trigliceridele mari, deci au risc crescut de diabet

 

Potrivit statisticilor, circa un milion de români suferă de diabet zaharat. Prof. dr. Nicolae Hâncu, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, îi sfătuieşte pe aceştia să-şi monitorizeze constant profilul lipidic şi să acorde o deosebită importanţă valorilor trigliceridelor întrucât acestea sunt un indicator esenţial al stării lor de sănătate.

Oamenii ar trebui să ştie că valorile crescute ale trigliceridelor în sânge, alături de glicemie, colesterol sau tensiunea arterială, cresc de cinci ori riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Creșterea trigliceridelor peste 150 mg/dl – valoarea normală – este prezentă la aproximativ 30-40% din populația adultă a României.

HTG loveşte fără simptome

Hipertrigliceridemia (HTG) este reprezentată de creşterea valorilor trigliceridelor din sânge peste valoarea normală de 150 mg/dl.  HTG nu are întotdeauna simptome și se poate verifica printr-o simplă analiză de sânge. Specialiștii recomandă ca testul pentru determinarea trigliceridelor să fie inclus în setul anual de analize, pe care fiecare dintre noi ar fi bine să îl facem o dată sau de două ori pe an.

Deseori, boala este descoperită întâmplător

Numărul persoanelor cu diabet este în creştere și se estimează că până în anul 2030, diabetul va ajunge a 7-a cauză de mortalitate la nivel global. „De cele mai multe ori, asemenea hipertrigliceridemiei, diabetul zaharat este descoperit întâmplător. În rândul persoanelor cu diabet zaharat, riscul de deces este dublu comparativ cu al persoanelor care nu suferă de această afecţiune. Hipertrigliceridemia este un risc de sănătate asociat diabetului zaharat, de aceea persoanele care suferă de diabet ar trebui să își facă regulat analiza pentru determinarea trigliceridelor și să mențină valoarea acestora sub 150 mg/dl”, explică prof. dr. Nicolae Hâncu, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Complicaţiile nu sunt de neglijat

Diabetul creşte riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral: 50% din persoanele cu diabet zaharat decedează ca urmare a bolilor cardiovasculare. De asemenea, diabetul zaharat reprezintă una din principalele cauze de insuficienţă renală, aproximativ 10-20% din persoanele cu diabet decedând din această cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *