Proiect de finanțare europeană nerambursabilă, în valoare de 227 milioane euro, pentru tratamentul HIV/SIDA

 

Ministerul Sănătății a transmis joi, 18 octombrie 2018, în sistemul informatic MySMIS cererea de finanțare ”Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA”. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de aproximativ 227 milioane euro.

Proiectul vizează, în principal, solicitarea de rambursare a sumelor plătite de Ministerul Sănătății prin Programul național de prevenire, supraveghere şi control al bolnavilor cu infecție HIV/SIDA, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2018, destinate acoperirii  tratamentului pentru bolnavii cu infecție HIV SIDA.

Aceasta finantare va aduce o contributie majora la degrevarea bugetului de stat. Continuam astfel  seria de proiecte depuse de Ministerul Sanatatii prin care sistemul de sanatate va beneficia de fonduri nerambursabile. Luna trecuta, in Cadrul Programului Operational Regional, s-au depus proiecte in valoare de aproximativ 261 milioane euro pentru dotarea cu echipamente medicale a unitatilor sanitare din Romania. Vom folosi toate  oportunitatile  financiare oferite de Comisia Europeana care pot  determina imbunatatiri ale sistemului de sanatate”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Din 2001, România a aprobat accesul universal la terapia antiretrovirală (ARV): în principal, accesul a fost asigurat cu prioritate pentru toți copiii infectați HIV, în timp ce pentru adulți accesul la terapie s-a făcut conform ghidurilor naționale și internaționale de la momentul respectiv.

În prezent, finanțarea managementului pacientului infectat HIV este asigurat astfel:

  • Prin bugetul Ministerului Sănătății, pentru terapia antiretrovirală, precum și pentru testări HIV la gravide și la principalele categorii de persoane cu comportament la risc pentru infecția HIV;
  • Prin bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, pentru analize și terapia curativă a persoanelor internate cu diverse boli infecțioase, precum și pentru monitorizarea viro-imunologică a acestora, prin secțiile la zi.

Dacă în perioada 2007 – 2010, bugetul anual alocat la nivel național pentru tratament ARV a fost de circa 32 milioane de euro, în anul 2016, în condițiile creșterii cu 47% a numărului de pacienți, costurile anuale aferente tratamentului ARV s-au dublat, ajungând la aproximativ 60 milioane de euro.

În condițiile menținerii incidenței HIV/ SIDA la nivelul mediei ultimilor 10 ani (714 cazuri noi anual), se estimează că doar costurile necesare acoperirii tratamentului ARV şi monitorizării pentru persoanele nou diagnosticate vor implica o creștere anuală a bugetului cu circa 4,6 milioane de Euro.

Este cea mai mare valoare a unei propuneri de proiect din România prin care  se solicită finanțare din Fondul Social European, care va fi asigurată  din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4.

Fisa de proiect non competitiv a fost validată de Autoritatea de Management a Programului Capital Uman în data de 15 octombrie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *