Proiect de lege privind realizarea strategiei „Romania 2040”

Ce prevede documentul

Joi, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind Strategia de dezvoltare a Romaniei pe termen lung, până în 2040, ce reprezintă o actualizare a Strategiei 2020 pentru urmatorii 20 de ani, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Documentul cuprinde obiectivele propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-socială şi setul de politici publice strategice ce ar trebui implementate.
Strategia „România 2040” se va elabora prin consens naţional, va cuprinde scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate şi se va realiza în concordanță cu strategiile şi direcțiile de dezvoltare pe termen mediu şi lung asumate la nivelul Uniunii Europene. În funcție de schimbările din contextul internaţional şi de evoluțiile economico-sociale interne, Strategia „România 2040” se va actualiza la un interval de 3 ani.
În acest scop, se va înfiinţa Comisia „România 2040”, organism consultativ, fără personalitate juridică, cu scopul pregătirii proiectului de strategie, fundamentării acesteia, realizării de scenarii de dezvoltare şi armonizare şi integrării contribuțiilor instituţiilor publice, a partidelor şi organizațiilor neguvernamentale.
Cheltuielile legate de organizarea, funcționarea și activitatea specifică a Comisiei „România 2040” se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților, iar Parlamentul va asigura spațiile necesare desfășurării activității Comisiei „România 2040, precum și birotica necesară.
Comisia „România 2040” va fi condusă de președintele Camerei Deputaților şi îşi va desfășura activitatea în perioada 1 iunie 2018 -1 iunie 2019.
Comisia „România 2040” va fi alcătuită din reprezentanți ai Guvernului României, ai Președinției României, ai partidelor parlamentare, reprezentanți ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaților, reprezentanți ai Academiei Române, ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. De asemenea, în componența Comisiei vor fi incluse și personalități ale științei, din mediul academic şi universitar, desemnate de conducerea Comisiei „România 2040”, la propunerea Consiliului de Programare Economică.
La finalul activității Comisiei „România 2040” vor rezulta următoarele documente:
Declarația politică de asumare a Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”;
Strategia naţională pe termen lung „România 2040”;
Prognozele şi scenariile de dezvoltare, precum şi detalierea acestora sub forma unui raport de fundamentare;
Propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale şi principalelor politici publice necesare pentru implementarea Strategiei „România 2040”.

PNL boicotează proiectul PSD „România 2040” și „Comitetul lui Dragnea”, considerând că documentul trădează „un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste”

Sursa foto: b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.