Proprietarii de iPhone-uri s-au revoltat: Compania Apple, dată în judecată

Producătorul de smartphone-uri Apple şi producătorul de imprimante Epson sunt daţi în judecată în Franţa pentru că au accelerat procesul de îmbătrânire a produselor lor pentru a stimula cererea, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

O asociaţie a consumatorilor din Franţa, numită „HOP”, care susţine campania „Opriţi Uzura Planificată”, a înregistrat plângeri în justiţie împotriva celor două companii.

HOP a anunţat că miercuri a înregistrat o plângere împotriva Apple.

Totodată, un procuror a început luna trecută o investigaţie împotriva Epson, a declarat joi o sursă apropiată situaţiei. Investigaţia a fost declanşată în urma unei reclamaţii făcute în septembrie de HOP la un tribunal din Nanterre, o suburbie a Parisului.

Laetitia Vasseur, co-fondatoare a asociaţiei HOP, a declarat că obiectivul ambelor plângeri este de a fi aplicată legea care protejează consumatorii în Franţa, care a fost modificată în 2015 pentru a include noţiunea de uzură planificată.

Apple are deja procese în Statele Unite, în care este compania este acuzată că a fraudat utilizatorii de iPhone-uri prin încetinirea funcţionării dispozitivelor fără să îi informeze, pentru a compensa performanţele slabe ale bateriilor.

Procesele au survenit după ce Apple a anunţat săptămâna trecută că actualizările sistemului de operare iOS pentru iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE şi iPhone 7 au inclus, începând de anul trecut, o funcţie care reduce energia bateriilor care sunt reci, vechi sau descărcate.

Telefoanele fără această ajustare se vor închide brusc ca măsură de precauţie, pentru a preveni arderea componentelor, potrivit Apple.

Conform legislaţiei franceze, companiile riscă amenzi de până la 5% din vânzările anuale pentru scurtarea deliberată a duratei de funcţionare a produselor pentru stimularea cererii de înlocuire a acestora.

Un purtător de cuvânt al Epson France a spus că grupul respinge acuzaţiile făcute de asociaţia HOP şi colaborează cu autorităţile, calitatea produselor fiind de o mare importantă pentru companie.

Reprezentanţii Apple France nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

SURSA: STIRIPESURSE.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.