Propunerea președintelui Consiliului European pentru salvarea fondului de relansare post-pandemie

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus stabilirea bugetului 2021-2027 al UE la 1.074 miliarde de euro, în ușoară scădere față de propunerea din februarie (1.094 miliarde), și păstrarea fondului de relansare de 750 de miliarde de euro conform cheii de repartiție între împrumuturi și subvenții propuse de Comisie. ”Pentru a convinge țările cele mai reticente din punct de vedere bugetar – Țările de Jos, Austria, Danemarca și Suedia, Michel propune să se mențină reducerile de care beneficiază aceste țări la contribuția lor la bugetul UE”, scrie „Le Soire“.

Austria, Olanda, Danemarca și Suedia se numără printre cei mai mari contribuabili la bugetul blocului și, în general, se opun planurilor ce implică mari cheltuieli – reamintește Reuters, care precizează că cele patru țări s-au împotrivit ideii ca fondul să conțină subvenții, optând doar pentru împrumuturi. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că ajutoarele prevăzute de planul de relansare ar trebui să revină în special țărilor sărace ale Uniunii.

”Simțul dreptății îmi spune: dacă noi vom cheltui atâția bani în UE, circa 500 de miliarde, aceștia ar trebui să meargă în primul rând la cei mai săraci dintre săraci”, a declarat Kurz, fără a specifica vreo țară anume, dar subliniind că „acordarea de ajutor financiar ar trebui cuplată cu condiții legate de destinația banilor: măsuri ecologice, digitalizare și „reforme de sprijin”. Pe de altă parte, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat la postul public de radio că va face uz de dreptul de veto în legătură cu planul de relansare UE dacă acesta va fi condiționat de respectarea statului de drept, anunță RAINEWS. Orban se pregătește să aprobe o rezoluție votată în Parlamentul Ungariei săptămâna viitoare, prin care obligă guvernul să voteze bugetul european numai dacă procedura articolului 7 împotriva Ungariei în Consiliu este oprită și dacă viitoarea finanțare nu va fi condiționată de respectarea statului de drept. „Dacă finanțarea pentru salvarea economiei europene este condiționată ideologic, nu va exista nicio renaștere a economiei, și nici măcar un buget al UE”, a mai spus premierul ungar, citat de Rainews.

Potrivit previziunile Comisiei Europene, economia UE va trece printr-o recesiune mai profundă decât s-a prevăzut inițial. ”Tocmai această revizuire în jos ar putea ajuta țările din UE să ajungă la un acord cu privire la stimulentele de aplicat. Altfel spus, acest pesimism ar putea deveni un agent care înlesneşte consensul”, notează Jornal Economico .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *