Protestatarii #rezist s-au decis să dea statul în judecată la CEDO

Protestatarii #rezist consideră că decizia de luni, 15 octombrie, a instanței supreme, potrivit căreia adunările publice trebuie declarate în prealabil la primării, limitează dreptul cetățenilor de a manifesta spontan. Ei spun că s-au decis să dea statul român în judecată la CEDO.

„Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia de astăzi, a limitat dreptul cetățenilor de a protesta spontan. Judecătorii ICCJ au admis recursul în interesul legii, promovat de Colegiul de conducere al Curții de Apel București la solicitarea asociației Evoluție în instituție, și au decis că orice adunare publică trebuie declarată în prealabil la Primărie. Astfel, caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfășoară în exteriorul unei instituții de interes public”, se arată într-un comunicat, transmis, luni, 15 octombrie, de Evoluția în Instituție, asociație condusă de protestatarul Cristian Dide.

În același comunicat se precizează că prin această decizie a ÎCCJ, practic, se dă liber Jandarmeriei la aplicarea de amenzi și măsuri represive.

„Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi și să intervină în forță în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul pașnic. Astfel, manifestațiile ce se desfășoară în urma unei decizii cu puternic impact emoțional, așa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o țară precum România, unde există risc de Ordonanțe de Urgență, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă”, se precizează în comunicatul de presă al reprezentanților protestatarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *