Proteste antiguvernamentale violente în Venezuela. Liderul opoziției, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar

Cel puţin 16 persoane au murit miercuri în urma protestelor anti-guvernamentale declanşate în Venezuela, a informat portalul de ştiri El Pitazo, citat de agenţia Tass.

Sute de protestatari au ieşit să protesteze în mai multe localităţi din Venezuela, cerând demisia lui Maduro.

Manifestaţiile au fost declanşate în contextul în care liderul opoziţiei, Juan Guaido, s-a autoproclamat miercuri preşedinte interimar al Venezuelei, fiind susţinut de mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Argentina, Brazilia, Guatemala, Canada, Columbia, Costa Rica, Peru, Chile şi Ecuador.

Maduro, sprijinit de Mexic, Rusia și Turcia

Mexicul condus de preşedintele de stânga Andrés Manuel Lopez Obrador, a anunţat că îşi menţine sprijinul acordat liderului socialist, recunoscând „autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene”.

Și președintele turc Tayyip Erdogan l-a sunat pe Maduro și s-a oferit să-l ajute. ”Președintele nostru a sunat, a oferit sprijinul nostru președintelui venezuelean Nicolas Maduro și i-a spus: „Fratele meu Maduro! Fii tare, suntem alături de tine’!”, a spus un purtător de cuvânt al lui Erdogan.

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat SUA împotriva unei eventuale intervenții militare în Venezuela, afirmând că o asemenea acţiune ar fi catastrofică. Moscova şi-a reafirmat sprijinul pentru preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.

Uniunea Europeană a îndemnat miercuri să fie ascultată „vocea” poporului din Venezuela şi s-a pronunţat pentru alegeri „libere”, fără să adopte deocamdată o poziţie similară cu a Statelor Unite care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar, notează AFP.

„La 23 ianuarie, poporul venezuelan a cerut masiv democraţie şi posibilitatea de a-şi hotărî liber propriul destin. Vocea sa nu poate fi ignorată”, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, în numele celor 28.

„UE îndeamnă la deschiderea imediată a unui proces politic care să conducă la alegeri libere şi credibile, conform ordinii constituţionale”, a adăugat şefa diplomaţiei europene într-un comunicat.

Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, cea mai înalt instanţă juridică a ţării, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.

Preşedintele Venezuelei, liderul socialist Nicolas Maduro a declarat miercuri în faţa susţinătorilor săi că va rupe relaţiile diplomatice cu SUA şi le dă diplomaţilor 72 de ore să părăsească Venezuela.

„Voi folosi în continuare toată forţa economică şi diplomatică a SUA pentru a impune restaurarea democraţiei în Venezuela”, a spus Trump.

În faţa unei mulţimi pline de fervoare, Guido, care recent a fost ales şeful Parlamentului, a declarat: „Jur să-mi asum toate puterile prezidenţiale pentru a pune capăt uzurpării.”

Guido a declarat că ar fi gata să-l schimbe pe Maduro cu sprijinul armatei, care încă este alături de Maduro.

Protestatarii au blocat străzile din estul Caracasului strigând „Pleacă, Maduro” şi „Guido preşedinte.”

Poliţia a aruncat gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii în câteva zone după ce marţi seara 4 oameni au murit.

Mai multe surse au informat că firmele de energie din SUA ar putea impune sancţiuni sectorului de petrol din Venezuela chiar în această săptămână dacă situaţia politică se înrăutăţeşte.

Orice schimbare de guvern în Venezuela va veni în baza unei schimbări de poziţie a forţelor armate. Până acum, armata a fost alături de Maduro în două proteste de stradă.

Armata respinge autoproclamarea preşedintelui parlamentului, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei, a anunţat miercuri ministrul apărării, Vladimir Padrino, transmite AFP.

„Disperarea şi intoleranţa subminează pacea naţiunii. Noi, soldaţi ai patriei, nu acceptăm un preşedinte impus în umbra unor interese obscure, nici autoproclamat în marja legii. Armata apără Constituţia noastră şi este garantul suveranităţii naţionale”, a scris ministrul pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *