Proteste în Barcelona împotriva regelui Felipe

Prezența regelui Felipe al Spaniei la ceremonia de deschidere a Mobile World Congress 2018 în Barcelona a fost marcată de încleștări de stradă între forțele de ordine și susținători ai independenței catalane.

Protestatarii prezenți pe 25 februarie la ceremonia de deschidere a evenimentului IT au scandat lozinci anti-monarhie, izbucnind ciocniri izolate între aceștia și forțele de ordine.

Aceasta a fost prima vizită oficială a regelui Felipe în Catalonia după rferendumul eșuat din octombrie 2017, când forțele pro-independență conduse de Carles Puigdemont au încercat să obțină separarea de Spania.

Mai mulți oficiali catalani, printre care și primarul Barcelonei, Ada Colau, au refuzat să participe la recepția ocazionată de vizita monarhului spaniol. Ada Colau și-a motivat absența ca un protest împotriva modului în care regele Filipe s-a poziționat în timpul crizei din octombrie 2017. Ada Colau a acuzat sprijinul pe care monarhul l-a acordat represiunii mișcării de independență catalană.

Poziția adoptată de oficialii catalani pare să își piardă, treptat, din susținerea populară. Cele mia recente sondaje privind independența Cataloniei arată că doar 40,8% din respondenți susține separarea de Spania, față de aproape 50%, cât se înregistrase în octombrie 2017.

Prezența regelui Felipe la Barcelona servește ca un avertisment suplimentar pentru liderii politici ai mișcării pro-independență din Parlamentul catalan, după ce aceștia și-au recâștigat în ianuarie 2018 majoritatea pierdută ulterior referendumului. Mai mult, partidul naționalist catalan intenționează să îl valideze ca și președinte pe Carles Puigdemont, aflat în exil la Bruxelles, mișcare ce a atras nemulțumirea premierului spaniol Mariano Rajoy. Acesta din urmă a avertizat liderii mișcării de independență catalane că un demers în sensul numirii lui Carles Puigdemont ar duce la reactivarea articolului 155 din Constituția Spaniei – trecerea Cataloniei în controlul direct al Madridului. Rajoy a ținut să sublinieze că alegerea lui Carles Puigdemont pentru președinte este o decizie ce „sfidează bunul simţ”, nefiind posibil pentru nimeni să devină preşedinte al regiunii atâta timp cât nu se află în ţară.

Sursa foto: ziarelive.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *