Proteste în Belarus. Lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, cere ONU o misiune internațională pentru a documenta abuzurile

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut ca Minskul să permită o misiune internațională pentru documentarea posibilelor crime comise de președintele Aleksandr Lukașenko și guvernul său în momentul reprimării protestelor după alegerile disputate din 9 august.

Ea a vorbit prin videoconferință la o sesiune specială de urgență a Comitetului pentru Drepturile Omului din cadrul Națiunilor Unite. ONU a avertizat de posibilitatea unei „alte cortine de fier” care să apară în Europa.

Tihanovskaia a cerut oprirea violențelor asupra protestatarilor și organizarea noi alegeri libere și corecte.

„Încă odată îmi manifest disponibilitatea de a vorbi cu autoritățile pentru a găsi o soluție pașnică la criza care ne-a afectat națiunea”, a afirmat ea.

Sesiunea vine la o zi după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care refuză să recunoască pe Lukașenko drept președinte după ce actualul său mandat expiră în noiembrie, respingând rezultatele alegerilor din 9 august pe care opoziția și Vestul le denunță drept viciate.

Mii de persoane au fost reținute și bătute de forțele de ordine în timp ce aproape toți liderii de opoziție au fost forțați să părăsească țară sau sunt arestați în represiune amplă a lui Aleksandr Lukașenko, care a refuzat să dialogheze cu opoziția.

„Haideți să nu permitem să se coboare pe continentul european”, a spus Anais Marin, raportor special ONU pe drepturile omului în Belarus. Ea a catalogat situația din Belarus drept „catastrofală”.

Marin, care a spus că circa 10.000 de arestări au fost făcute în timpul represiunii, a fost întreruptă în repetate rânduri în timpul discursului de delegația Belarusului sau din alte state aliate precum Rusia.

Ambasadorul Belarusului la ONU, Iuri Ambrazevich, a spus că nu este acceptabil să fie folosită organizația pentru a interfera în alegerile dintr-un alt stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.