Proteste în Brazilia după ce președintele Bolsonaro l-a demis pe ministrul Sănătăţii după o dispută privind răspunsul în criza provocată de coronavirus

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro l-a demis pe ministrul Sănătăţii după o dispută privind răspunsul în criza provocată de coronavirus, iar decizia lui a stârnit un val de proteste, informează The Guardian.

Bolsonaro şi Luiz Henrique Mandetta au intrat în conflict din cauza răspunsului controversat al preşedintelui la epidemia de Covid-19 din ţară.

„Tocmai am fost înştiinţat că am fost demis de preşedintele Jair Bolsonaro”, a anunţat joi Mandetta pe Twiter. „Vreau să mulţumesc pentru ocazia care mi-a fost dată să gestionez serviciul nostru sanitar şi să planific lupta noastră împotriva epidemiei cauzate de coronavirus, această mare provocare pe care sistemul nostru sanitar este pe punctul de a o înfrunta”.

La scurt timp, Bolsonaro a spus că despărţirea de Mandetta a fost „un divorţ de comun acord”, dar a semnalat că nu a fost mulţumit de poziţia adoptată de fostul ministru referitor la impactul coronavirusului asupra economiei.

„Ştiu… viaţa este nepreţuită. Dar economia şi locurile de muncă trebuie să revină la normal”, a spus preşedintele, care l-a prezentat pe noul ministru al Sănătăţii, Nelson Teich, oncolog, care a fost CEO al unui grup de clinici private.

Demiterea lui Mandetta era aşteptată de câteva săptămâni, având în vedere că Bolsonaro a minimalizat în mod repetat pericolul prezentat de coronavirus şi a cerut relaxarea măsurilor de distanţare socială, în timp de fostul ministru al Sănătăţii le-a susţinut.

Cazurile confirmate în Brazilia au depăşit 30.420, iar 1.924 de oameni au murit. Potrivit experţilor, aici nu a fost atins vârful epidemiei.

După aflarea veştii demiterii lui Mandetta, strigăte precum „Bolsonaro ucigaş!” au fost auzite în centrul oraşului Rio de Janeiro şi oamenii din ma multe oraşe şi-au arătat nemulţumirea faţă de această decizie.

„Este absurd să schimbi ministrul Sănătăţii în mijlocul pandemiei”, a spus, sub anonimat, un medic din Rio. „Este o decizie gravă a preşedintelui, un preşedinte prins în idei empirice, fără vreo bază ştiinţifică sau clinică, care merge împotriva oricărui lucru care se întâmplă în lume”.

Solicitarea făcută de Bolsonaro oamenilor să se întoarcă la muncă şi eforturile lui de a submina măsurile luate de guvernele regionale au stârnit critici şi i-au făcut pe guvernatorii din aproximativ toate cele 27 de state braziliene să fie împotriva lui.

La rândul său, Mandetta i-a sfătuit joi pe oameni să respecte sfaturile de izolare date de guvernele statale.

În discursul susţinut după demiterea lui Mandetta, Bolsonaro s-a arătat un protector al celor săraci. „Nu le putem face rău celor mai nevoiaşi – ei nu pot sta acasă pentru mult timp fără să caute să se susţină”.

Mandetta i-a îndemnat pe cei din fosta sa echipă: „Nu vă temeţi. Ştiinţa este lumină… şi prin ştiinţă vom găsi o cale de a ieşi din asta”.

Succesorul lui, Teich, a spus că Brazilia are nevoie de un program de testare complet pentru a înţelege mai bine noul coronavirus şi a promis că nu va lua decizii „abrupte” privind distanţarea socială.

El a prezicat şi că Brazilia va începe uşor să relaxeze măsurile: „Ceea ce facem azi aici este să lucrăm pentru revenirea societăţii la normal cât de curând posibil”, a subliniat Teich.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *