Proteste la Chișinău. Alerte cu bombă, diversioniști și minori folosiți pentru destabilizare de manifestații pro-rușilor

Sute de oameni s-au adunat, ieri, la Chișinău la protestul antiguvernamental organizat de partidul pro-rus Șor, invocând situația internă. Încă de dimineață au fost înregistrate patru alarme cu bombă, fiind catalogate de poliție drept acțiuni din arsenalul planului Kremlinului de destabilizare a manifestațiilor.

Poliția a fost sesizată cu privire la patru alerte cu bombă pe teritoriul municipiului Chișinău până la 13:00, oră la care a început protestul antiguvernamental.

Una dintre alertele cu bombă a vizat aeroportul Chișinău, activitățile fiind suspendate și călătorii evacuați.

Minori printre participanții la manifestație

Polițiștii au depistat 54 de participanți cu comportament dubios și cu obiecte interzise asupra lor, printre aceștia fiind 21 de minori.

Manifestația, organizată de Mișcare pentru Popor din care face parte și partidul pro-rus Șor, a avut loc în centrul Chișinăului, iar în jurul orei 13:30 protestatarii au forțat cordonul poliției pentru a schimba locația.

Milioane de lei moldoveniști și valută, confiscate

Tot pe parcursul acestei săptămâni, autoritățile de la Chișinău au ridicat peste 4,5 milioane de lei moldovenești în diverse valute, în urma perchezițiilor efectuate în ancheta penală privind finanțarea ilegală a partidului Șor. Sumele ar fi fost destinate organizării manifestațiilor antiguvernamentale, potrivit autorităților de la Chișinău.

Formațiunea Șor, condusă de Ilan Șor, politician cu probleme penale și care se ascunde de justiția de acasă în Israel, a reluat manifestațiile antiguvernamentale după ce Maia Sandu a  avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Kremlinului au negat că ar pregăti o lovitură de stat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului, dând exemplu ,,scenariul ucrainean”.

Diversioniști remunerați cu mii de dolari

Poliția din Republica Moldova anunță că protestul anunțat pentru duminică, 12 martie, de partidul Șor urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Republicii Moldova,  susține că instituția pe care o conduce a obținut informații operative care denotă că serviciile specializate din Rusia pregăteau acțiuni de destabilizare ale protestelor, inclusiv vizând manifestația anunțată pentru data de 12 martie de partidul pro-rus Șor. Informațiile au ieșit la iveală prin infliltrarea unui agent sub acoperire.

,,Cu anumite însemne care trebuiau să stea în față și să asigure provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru alte persoane care trebuiau să vină din spate și să meargă la destabilizare. Persoanele comunică foarte clar despre legăturile cu anumite forțe de opoziție din Republica Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suportul corespunzător”, a menționat Cernăuțeanu.

Liderul grupării din Rusia avea pseudonimul Main Sandu

,,Drept urmare, agentul nostru sub acoperire, care a fost infiltrat în toată această grupare, a intrat în contact direct cu persoana atât din Federația Rusă, care se prezenta sub pseudonimul Main Sandu, care ulterior dirija acțiunile cu altă persoană cu cetățenie atât a Republicii Moldova, cât și a cetățenia Federației Ruse, dar cu domiciliul în Federația Rusă. Mai mult, acest cetățean venit din Federația Rusă, care urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizării ordinii publice, a mai fost în luna ianuarie în Republica Moldova, unde și-a perfectat un alt pașaport, fiind schimbate în repetate rânduri numele de familie”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.

Instruiți să destabilizeze manifestațiile

Mai exact, individul cu dublă cetățenie, inclusiv rusească, a venit în data de 9 martie de la Moscova la Chișinău, unde urma să instruiască pentru destabilizarea manifestațiilor zece grupuri cu până la zece persoane fiecare, toate fiind cazate pe diferite adrese din capitala țării. ,,Avea obiectivul de a merge la fiecare adresă, de a face instructajul, de a pregăti și prin comunicare directă cu persoana din Federația Rusă care coordona toate măsurile și activitățile să stabilească măsurile de mai departe”, a mai spus șeful IGP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *