Protestele din justiţie se extind. Parchetele din București, Constanța, Cluj, Pitești, Timiș, anunţă că îşi suspendă activitatea, în urma ordonanţei care modifică legile justiţiei

Procurorii din mai multe instanțe din țară au anunțat, vineri, că își suspendă activitatea în semn de protest față de adoptarea OUG prin care au fost modificate Legile justiției și prin acre se încercă politizarea actului de justiție. La București, vineri seară, câteva zeci de magistrați au protestat pe treptele Palatului de Justiție împotriva Ordonanței.

În același timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul București își va suspenda activitate până pe 27 februarie, data la care se întrunește adunarea generală a procurorilor și în care se va decide care este forma de protest care va fi adoptată.

„La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menționate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacității Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituționale”, arată Parchetul de pe lângă Tribunalul București, într-un comunicat de presă remis vineri.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, activitatea va fi suspendată timp de trei zile, începând de luni, 25 februarie.

„Este o formă de protest după ordonanţa de Guvern de marţi, care este un atac la adresa Ministerului Public şi al justiţiei”, a declarat pim-procurorul Viorel Teliceanu.

Potrivit acestuia, pe perioada protestului vor face excepţie cazurile cu inculpaţii ce au măsuri preventive.

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin cu fermitate poziţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, şi a secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, faţă de modificările legislative aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019.
Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin declaraţia de principii a Forului Judecătorilor din România. Folosindu-se de pretextul necesităţii modificărilor aduse admiterii la Institutul Naţional al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislaţia a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă fără a justifica vreo urgenţă, fără niciun fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparenţă totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare şi Cooperare, obligatorii pentru România, aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu încălcarea art. 125 şi art. 131 din Constituţia României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale şi cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislaţia românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanţă”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Potrivit acestuia, modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcţiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toţi membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile care de fapt sunt numiţi prin votul politic al Senatului României.

„În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa s-a decis desfăşurarea de activităţi de protest constând în purtarea de banderole albe la braţ, ieşirea în faţa instituţiei şi suspendarea activităţii instituţiei cu excepţia situaţiilor care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive. Totodată se suspendă participarea procurorilor în şedinţele de judecată penale sau civile, cu excepţia cazurilor cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive. Invităm pe această cale pe toţi care doresc să ni se alăture – procurori din cadrul altor unităţi sau structuri de parchete, judecători, poliţişti, cetăţeni obişnuiţi – în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, începând cu orele 16:00, pentru a protesta faţă de măsurile abuzive şi care pun în pericol arhitectura instituţională a Statului Român, cu consecinţe asupra statului de drept din ţara noastră”, se mai arată în comunicat.

Şi judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat, vineri, că suspendă, timp de o săptămână, activitatea după ordonanţa care modifică legile justiţiei.

Şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş anunţă că îşi suspendă activitatea trei zile

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au decis, vineri, în cadrul Adunării Generale, să suspende activitatea instituţiei timp de trei zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ionel Ştefan, procurorii îşi suspendă activitatea timp de trei zile, săptămâna viitoare.

Decizia fost luată în cadrul Adunării Generale.

„În urma Adunării Generale s-a luat decizia suspendării activităţii timp de trei zile, fiind vorba de zilele de luni, marţi şi miercuri. Nu ştim ce va fi mai departe. Suntem nemulţumiţi de modificările legislative cu care nu suntem de acord”, a declarat Ştefan.

Acesta a adăugat că procurorii vor asigura participarea la cauzele urgente, precum cele cu minori sau ordine de protecţie.

Anterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa anunţa că îşi suspendă activitatea timp de trei zile, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Şi judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat, vineri, că suspendă, timp de o săptămână, activitatea după ordonanţa care modifică legile justiţiei.

Activitate suspendată şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, timp de cinci zile

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti au decis, vineri, să suspende activitatea timp de cinci zile, săptămâna viitoare, hotărârea fiind luată în unanimitate, transmite corespondentul Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, Nicolae Argeşanu, a declarat, corespondentului Mediafax, că în cadrul Adunării Generale convocată vineri a fost adoptată decizia de suspendare a activităţii instituţiei, timp de cinci zile.

„Decizia a fost adoptată în unanimitate. S-a convocat Adunarea Generală, s-au analizat toate aspectele şi s-a decis suspendarea activităţii săptămâna viitoare, timp de cinci zile, de luni până vineri inclusiv. Vom asigura prezenţa în cauzele urgente, fiind vorba despre măsurile preventive, cauzele cu minori şi ordinele de protecţie”, a declarat Argeşanu.

În cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti sunt 16 procurori.

Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au decis să suspende activitatea instituţiei timp de trei zile, iar anterior Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa anunţa că îşi suspendă activitatea timp de trei zile, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei. Totodată vineri, judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat că suspendă, timp de o săptămână, activitatea.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a transmis, vineri, că în cadrul Adunării Generale s-a decis suspendarea activității cu publicul în perioada 25 februarie – 01 martie, în semn de protest față de OUG pe legile justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *