Provocările care îl așteaptă pe noul președinte al Mexicului, Lopez Obrador : violența, corupția și Trump
Violențele legate de traficul de droguri și relația complicată cu Statele Unite sunt principalele provocări care îl așteaptă pe noul președinte al Mexicului, stângistul populist Andres Manuel Lopez Obrador, care a câștigat, duminică, alegerile prezidențiale din Mexic și care își va prelua funcția în decembrie .
Andrés Manuel Lopez Obrador a obţinut o victorie istorică în alegerile prezidenţiale mexicane, de duminică, aducând stânga la putere pentru prima oară într-o ţară subminată de corupţie şi de un val de violenţe fără precedent, scrie AFP. Lopez Obrador, supranumit „AMLO“ – iniţialele numelui său – a obţinut 53% din voturile exprimate, potrivit unor estimări oficiale.
”Sunt foarte conştient de responsabilitatea mea istorică (…). Vreau să rămân în istorie ca un preşedinte bun”, a dat asigurări acest veteran al stângii, în vârstă de 64 de ani, înconjurat de soţia şi copiii săi, în faţa unei mulţimi de câteva mii de simpatizanţi, reuniţi în Piaţa Zocalo, în centrul Ciudad de Mexico. „Nu vă voi dezamăgi!”, a promis el.
Fostul primar al capitalei, Ciudad de Mexico, i-a devansat cu mai mult de 30 de procente pe tânărul conservator Ricardo Anaya, care a condus o coaliţie dreapta/stânga, şi pe Jose Antonio Meade, de la Partidul Revoluţionar Instituăţional (PRI, la putere), clasat mult în urmă, pe poziţia a treia. Cei doi contracandidați şi-au recunoscut rapid înfrângerea și l-au felicitat pentru victorie pe AMLO. Este pentru prima oară în istoria modernă a Mexicului, stânga câștigă preşedinţia
Stânga a obţinut de asemenea un succes regional fără precedent – cel puţin şase posturi de guvernator, din nouă puse în joc, fiind obţinute de către partidul lui „AMLO“, Mişcarea Regenerării Naţionale (Morena).
Pentru prima oară, o femeie – Claudia Sheinbaum -, o cercetătoare în vârstă de 56 de ani, va conduce capital, Ciudad de Mexico, şi cei peste 20 de milioane de locuitori ai acesteia.
Împreună cu aliaţii săi, Lopez Obrador – care urmează să preia funcţia în decembrie – ar urma să deţină majoritatea în Adunare, cu cel puţin 250 de mandate de deputaţi.
Stoparea violenței
Dar pe viitorul președinte îl așteaptă provocări serioase. De-a lungul campaniei, violenţa s-a aflat în centrul dezbaterilor, dar ea a afectat de asemenea numeroşi candidaţi sau activişti pe teren. Acest proces electoral este considerat deja ”cel mai sângeros” din istoria Mexicului.
Cel puţin 145 de politicieni au fost asasinaţi – inclusiv 48 de candidaţi şi precandidaţi -, potrivit cabinetului de studii Etellekt.
Cel puţin doi activişti au fost ucişi duminică – un activist din cadrul Partidului Muncitorilor (PT, opoziţie), în statul Michoacan (vest), şi unul PRI în statul Puebla (centru).
Peste 200.000 de persoane au fost ucise în ţară, din 2008 şi de la lansarea războiului împotriva traficului de narcotice cu ajutorul armatei.
În 2017s-a înregistrat 25.324 de omucideri, potrivit autorităților. „Grupurile criminale se luptă pentru cultivarea macului pentru opiu, distribuția heroinei și cred că violența nu va scădea mult timp de acum încolo”, a declarat pentru AFP Mike Vigil, agent DEA (Agenția Antidrog Americană).
Președintele „va avea nevoie de o strategie foarte diferită“, consideră expertul, referindu-se la folosirea forțelor armate pentru combaterea crimei organizate, care a contribuit la fragmentarea cartelurilor în grupuri mai mici și mai violente.
Vigil consideră că pentru combaterea violenței este nevoie de instruirea poliției locale și combaterea corupției în rândul liderilor.
Este necesar să atacăm toți actorii crimei „de sus în jos“, în special pe „cei care protejează aceste grupări criminale“, spune el.
Combaterea corupției
Lupta împotriva corupției s-a aflat în centrul campaniei electorale a lui Andrés Manuel Lopez Obrador. Politicianul în vârstă, 64 de ani, fost primar al capitalei, Ciudad de Mexico, a promis în timpul campaniei ca va „transforma“ Mexicul, afirmând că va reduce inegalitatea, va combate corupţia şi va lupta împotriva cartelurilor de droguri. El a promis o schimbare „radicală” de direcţie, exploatând frustrarea populaţiei faţă legată de corupţie şi de violenţa întreţinută de cartelele de droguri.
Administrația președintelui Enrique Peña Nieto a fost implicată în mai multe scandaluri, inclusiv achiziționarea de către soția sa a unei case de lux de aproximativ 7 milioane de euro de la un dezvoltator abonat la contracte publice.
Lopez Obrador a ştiut să capitalizeze exasperarea unei mari părţi a mexicanilor şi să se prezinte drept candidatul celor mai săraci.
Principala provocare a preşedintelui ”va fi să îndeplinească ceea ce a promis, iar ceea ce apromis el este utopie”, a comentat pentru AFP analistul politic Jose Antonio Crespo. „Nu va reuşi, dar vom vedea ce va obţine”.
”El va putea să conteze pe susţinerea Congresului, are o mare legitimitate, însă lucrurile nu se schimbă în mod magic”, subliniază expertul.
Trump și NAFTA
Acordul de liber schimb nord-american (NAFTA), pe care Mexicul îl renegociază în prezent cu Statele Unite și Canada, împiedică perspectivele economice ale țării.
Pentru Mexic, cea mai mare economie din America Latină, este esențială găsirea unui acord, deoarece 80% din exporturile mexicane merg către Statele Unite, principalul său partener comercial. Se așteaptă ca negocierile să fie reluate în iulie și să continue până în 2019.
„Pentru a ajunge la un acord, este necesar ca Statele Unite să-si relaxeze poziția”, estimează cabinetul Eurasia într-o notă către clienții săi. Sectorul auto se află în centrul discuțiilor.
Fără a se referi în mod explicit la NAFTA, Lopez Obrador a spus că dorește o „relație de prietenie și cooperare” cu Statele Unite.
Cu toate acestea, analiștii se așteaptă ca relația cu Statele Unite să continue să fie complicată sub administrația lui Donald Trump.
Migrația
Lopez Obrador a declarat că „îl va pune la punct” pe preşedintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerţ Liber (NAFTA) şi va chema SUA să dea socoteală la ONU în cazul în care preşedintele Trump va construi zidul de la frontiera de sud a Statelor Unite.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a felicitat pe Lopez Obrador într-o postare pe Twitter.
„Felicitări lui Andres Manuel Lopez Obrador pentru că va fi viitorul preşedinte al Mexicului. Sunt nerăbdător să lucrez cu el. Sunt atât de multe de făcut, lucruri care vor fi în favoarea atât Statelor Unite cât şi Mexicului!”, a scris liderul de la Casa Albă.
Eric Olson, expert de la Centrul Woodrow Wilson din Washington, a declarat că se aşteaptă la momente tensionate între AMLO şi Trump, după ce noul preşedinte mexican a numit politica lui Trump de a separa copiii de părinţii lor imigranţi ca fiind arogantă, rasistă şi inumană. „Dar este imposibil ca SUA să se distanţeze de Mexic sau ca Mexicul să facă acest lucru. Ele sunt legate şi trebuie să colaboreze chiar dacă preşedinţii nu se plac şi nu se înţeleg”.