PSD nu dă doi bani pe Comisia de la Veneția și va forța intrarea în vigoare a modificărilor la Codurile penale până la vacanța parlamentară

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a anunţat că întâlnirea dintre Comisia de la Veneţia şi reprezentanţii Parlamentului va avea loc joi, de la ora 11:00. El a afirmat că discuţiile se vor baza pe legile justiţiei, nu pe codurile penale, iar că acestea vor fi în vigoare până la sfârșitul lunii iunie.

”Comisia de la Veneţia se va întâlni cu noi joi la ora 11:00, până atunci reprezentanţii Comisiei de la Veneţia se vor întâlni cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, CSM şi aşa mai departe. Comisia de la Veneţia va veni punctual să discute pe legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu, PNL şi USR, au mers la Strasbourg şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat.

În aceste condiţii Comisia de la Veneţia a venit să vadă dacă OUG 90,92,7, prin modificările care s-au făcut s-au adus atingere la legile justiţiei. Vom avea un punct de vedere la această întâlnire, dar nu avea nicio legătură modificarea Codului penal cu discuţia pe legile justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. De aceea nu am amânat discuţiile”, a declarat, citat de Mediafax, Florin Iordache, în Parlament.

Întrebat dacă se aşteaptă ca experţii de la Veneţia să critice modificările aduse Codului penal, Iordache a răspuns: „Criticile pe care le-a avut Comisia de la Veneţia le-am explicat celor care au vrut să audă. Cine vrea să critice, poate să critice indiferent de argumentele aduse de noi. Legislaţia şi deciziile CCR ţin cont şi de tratatele şi de legislaţia internaţională cât şi de acele prevederi pe care cineva doreşte să le critice. Cine e de bună credinţă le ia ca atare, cine nu e de bună credinţă atacă şi contestă la infinit”.

El a adăugat că miercuri Camera Deputaţilor va adopta Codurile penale.

„Vom avea mâine dezbaterile în Cameră şi cred că mâine de la ora 12:00 vom avea şi votul final astfel încât să îi trimitem preşedintelui şi aceste două coduri. În proiectele care vor fi înaintate preşedintelui sunt numai articolele declarate constituţionale. O eventuală sesizare la CCR va fi respinsă după scaun, adică dacă nu am modificat niciun articol din cele declarate constituţionale e un exerciţiu democratic, pe care pot să îl înţeleg, că nu îşi doresc intrarea în vigoare.

Eu vă spun că până pleacă parlamentul în vacanţă aceste două coduri cu articolele declarate constituţionale, va fi obligat preşedintele să le promulge. Vacanţa eu o consider 1 iulie. La începutul lunii iunie, pentru că nu sunt elemente de neconstituţionalitate, răspunsul de l Curte poate veni. În aceste condiţii singura variantă pe care o mai are preşedintele este de a solicita o reexaminare. În reexaminare nu avem decât să i le facem pachet, să i le trimitem să le promulge”, a conchis Iordache.

Comisia specială pentru legile justiţiei a întocmit, marţi, raport favorabil pentru proiectele de lege privind Codul penal şi Codul de procedură penală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.