PSD pregătește subordonarea totală a procurorilor! Șefii parchetelor vor primi aviz de la Plenul CSM controlat de Savonea, omul lui Dragnea

Tudorel Toader a pregătit o Ordonanță de Urgență prin care vrea sa modifice Legile justiției deși acestea abia ce au fost schimbate de PSD-ALDE. Cea mai importantă schimbare se referă la trecere avizului pentru numirile în posturi de conducere la nivelul Parchetulului General, DNA, DIICOT, de la secția pentru procurori la Plenul CSM. Prin această mutare PSD va reuși să obțină aviz favorabil de la CSM pentru cei pe care dorește să îi numească pentru că Plenul este controlat de Savonea, omul de încredere al PSD. Până în prezent, Secția pentru procurori a CSM s-a opus numirii unor oameni apropiați de Dragnea, iar acest argument a fost folosit pentru a critica propunerile. Având avizul CSM, poate să susțină că Președintele Iohannis nu mai poate refuza o propunere.

„Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”, se arată în proiectul citat de Mediafax.

În plus, șeful Secției pentru cercetarea magistraților, Secție înființată de PSD și condusă de un om de apropiat de Dragnea, va primi puteri sporite.

„La articolul 88, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins: „(6) Ori de câte ori Codul de Procedură Penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia.”

În document sunt prevăzute şi modificări privind Colegiul de Conducere al instanţei supreme, şi anume:

– „La articolul 29 după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5) cu următorul cuprins: „(5) Colegiul de conducere nu va putea adopta Regulamente sau hotărâri prin care să adauge la dispoziţiile cuprinse în legi, pe motiv că acestea ar fi neclare sau incomplete”

– „La articolul 49, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (8) cu următorul cuprins: (8) Colegiile de conducere nu vor putea adopta hotărâri prin care să adauge la dispoziţiile cuprinse în legi, pe motiv că acestea ar fi neclare sau incomplete”.

Acest lucru arată că membrii Colegiului de conducere din cadrul ÎCCJ nu vor mai putea lua decizii în cazul lacunelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *