VIDEO Publicația turcă Sabah a publicat numele a 15 saudiţi implicaţi în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi
Cotidianul proguvernamental turc Sabah a publicat miercuri numele a 15 saudiţi prezentaţi drept agenţi secreţi implicaţi în dispariţia jurnalistului şi disidentului Jamal Khashoggi, relatează Reuters.
Jurnalistul, care s-a exilat anul trecut în Statele Unite, nu a mai dat un semn de viaţă din momentul în care a intrat în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, la 2 octombrie.
Logodnica sa, care îl aştepta afară, dă asigurări că nu a ieşit din clădire, în timp ce autorităţile turce cred că el a fost ucis în interiorul consulatului.
O sursă din serviciile secrete turce a declarat în weekendul trecut pentru Reuters că o echipă de 15 cetăţeni saudiţi a sosit la 2 octombrie pe Aeroportul Atatürk din Istanbul şi s-a dus la consulat, după care a părăsit Turcia. Cotidianul Sabah a publicat numele, anii de naştere şi fotografiile lor, care au fost făcute la ghişeele de verificare a paşapoartelor.
Potrivit Sabah, cei 15 saudiţi au stat la două hoteluri din apropierea consulatului – Wyndham şi Movenpick – şi au plecat din Turcia în patru momente diferite. Cotidianul turc nu a precizat sursa acestor informaţii.
Unul dintre suspecţi este un expert saudit în medicină legală.
Pe de altă parte, postul TRT World, care aparţine Guvernului turc, a difuzat imagini preluate de la camerele de supraveghere, în care jurnalistul Jamal Khashoggi poate fi văzut cum intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, scrie BBC.
Totodată, în imaginile difuzate de TRT pot fi văzute mai multe vehicule care ajung la consulat, printre care şi o dubă neagră, care este căutată de autorităţile turce. În plus, TRT a arătat imagini şi cu un grup de bărbaţi trecând de filtrele de securitate de la aeroportul din Istanbul.
Jurnalistul – un critic al puterii de la Riad care scria la cotidianul american The Washington Post (WP) – s-a dus la consulat pentru a face demersuri administrative în vederea căsătoriei sale.
Autorităţile turce analizează filmările camerelor de supraveghere de pe autostrăzi pentru a găsi duba neagră, suspectând că a transportat trupul jurnalistului.
Marţi, autorităţile saudite au confirmat autorităţilor turce că pot să percheziţioneze consulatul.
Jeremy Hunt, ministrul de Externe al Marii Britanii a transmis Arabiei Saudite că Regatul Unit aşteaptă răspunsuri urgente privind dispariţia lui Khashoggi. „Prieteniile depind de valori comune“, i-a precizat Hunt omologului său saudit, Adel al-Jubeir, în timpul unei convorbirii telefonice.
Logodnica ziaristului a cerut ajutorul lui Trump
Logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, dispărut după o vizită la consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, pe 2 octombrie, a solicitat marţi în cotidianul Washington Post ajutorul preşedintelui Donald Trump pentru „a se face lumină” în această afacere, transmite AFP.
„Îi implor pe preşedintele Trump şi pe Prima Doamnă, Melania Trump, să ajute la a se face lumină asupra dispariţiei lui Jamal”, a scris Hatice Cengiz într-un articol de opinie publicat de cotidianul american, la care colabora Jamal Khashoggi.
Jurnalistul s-a exilat în 2017 în Statele Unite după ce a căzut în dizgraţie la curtea prinţului moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, numit MBS.
Logodnica turcă a jurnalistului i-a cerut prinţului moştenitor „să dea dovadă de acelaşi nivel de sensibilitate” făcând publice înregistrările camerelor de supraveghere de la consulatul saudit la Istanbul.
„Deşi acest incident ar putea provoca o criză politică între cele două ţări, să nu pierdem din vedere aspectul uman”, a adăugat ea.
Hatice Cengiz şi Jamal Khashoggi erau „în pline pregătiri pentru căsătorie”. De altfel, din acest motiv a mers jurnalistul la consulat. „Aveam nevoie numai de o foaie de hârtie”, a continuat ea.
După „o primă întâlnire pozitivă cu personalul consular” cu câteva zile mai devreme, Jamal Khashoggi a revenit pe 2 octombrie „fără să aibă temeri că nu ar fi în siguranţă acolo”, a povestit logodnica acestuia.
„Teama” a început însă să o cuprindă pe aceasta din urmă după ce „a aşteptat cu răbdare” timp de trei ore la poarta clădirii.
„A intrat în consulat şi nu există nicio dovadă că ar fi ieşit”, a mai scris Hatice Cengiz, a cărei speranţă că îşi va mai revedea logodnicul „scade de la o zi la alta”.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că nu a vorbit încă cu oficialii saudiţi: „Încă nu am vorbit, dar voi face acest lucru la un moment dat“.