Putin a ajuns să fie consolat de Lukașenko pentru fuga rușilor de mobilizare: „Au fugit 30.000, 50.000… Lasă-i să fugă”

Imaginile momentului vin de la o întâlnire a lui Vladimir Putin cu prietenul și vecinul său, liderul Belarusului Aleksandr Lukașenko. Acesta din urmă îl consolează pe Putin pentru dezamăgirea de a-și vedea poporul fugind peste hotare pentru a nu participa la mobilizare.

„Bine, să zicem că au fugit 30.000, 50.000, dar dacă ei ar fi rămas aici i-am mai fi putut considera oamenii noștri? Lasă-i să fugă, eu nu știu cum vă raportați dumneavoastră la asta, dar eu nu prea mi-am făcut griji în 2020, când câteva mii au plecat. Acum aceștia se roagă să vină înapoi. Marea majoritate se roagă să-i luăm înapoi. Și aceștia vor veni, doar trebuie să ne gândim ce decizie să luăm în privința lor și ce să facem cu ei. Fie vin aici, fie se hrănesc acolo”, îi spune Lukașenko lui Putin.

Chemarea rușilor la război a declanșat o cursă a fugii dincolo de granițele federației. La aproape o săptămână de la decretul dat de Putin, peste 260.000 de ruși au părăsit țara. Cei mai mulți, prin punctele de frontieră cu Finlanda, în vest, dar și cu Georgia, în sud. Coloane uriașe de vehicule blochează sensul de ieșire din Rusia. Oamenii așteaptă ore în șir, doar pentru a scăpa de mobilizarea văzută ca o trimitere la moarte.

Kremlinul recunoaște că a făcut greșeli în procesul de mobilizare a rezerviştilor care urmează să fie trimişi pe frontul din Ucraina

Kremlinul a recunoscut „greşeli” intervenite în procesul de mobilizare a rezerviştilor care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina şi a subliniat că deocamdată „nu există nicio decizie” în privinţa închiderii frontierelor, în contextul manifestărilor şi exodului de bărbaţi ruşi în străinătate, relatează AFP. „Există cazuri când decretul (de mobilizare) a fost încălcat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că speră că aceste ‘erori vor fi corectate’. Autorităţile ruse au fost afirmat că mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti nu va viza decât persoanele cu experienţă militară sau competenţe căutate.

Dar s-au înregistrat multe cazuri de mobilizare a unor persoane în vârstă, bolnave sau fără experienţă, precum şi a studenţilor. Mobilizarea a provocat un val de manifestaţii, soldate cu mii de arestări, de când preşedintele rus Vladimir Putin a decretat-o săptămâna trecută. Mulţi ruşi au ales, se pare, să fugă din ţară, având în vedere înghesuială şi cozile de autoturisme la frontierele cu Georgia, Kazahstan, Finlanda sau Mongolia. Liniile aeriene sunt luate şi ele cu asalt de ruşii care vor să se sustragă mobilizării. Acest exod a suscitat temerea că Rusia va interzice ca bărbaţii apţi de luptă să mai părăsească ţara, amintește Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a indicat că autorităţile „nu au luat încă nicio decizie” în această etapă cu privire la închiderea frontierelor pentru respectiva categorie de cetăţeni. Însă declaraţia lui Peskov nu a fost de natură să calmeze spiritele, având în vedere că afirmaţiile acestuia de mai multe ori au fost contrazise de realitate, potrivit Meduza.io. Rusia se pregăteşte să anexeze patru regiuni ale Ucrainei la încheierea marţi a aşa-numitelor „referendumuri” în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk şi Herson şi Zaporojie, chiar dacă unele dintre acestea sunt controlate doar parţial de Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *